Als vrouw zijn wij altijd bang voor borstkanker, mede omdat dit een vorm van kanker is en omdat dit mogelijk het vrouwelijke lichaam kan ontsieren en ons gevoel van eigenwaarde kan aantasten. Toch overlijden er per jaar meer vrouwen aan hart- en vaatziekten (waar mannen het meest bang voor zijn) dan aan borstkanker. Het aantal vrouwen dat overlijdt aan borstkanker is zelfs meer dan het aantal mannen. Dit komt doordat het bij vrouwen niet altijd op tijd opgemerkt wordt.
Bij vrouwen treden hartklachten gemiddeld 10 tot 15 jaar later op dan bij mannen, dus rond de 55-60 jaar. De reden hiervoor is mogelijk dat vrouwen tot die leeftijd bescherming hebben van het lichaamseigen hormoon oestrogeen. Dit is een natuurlijke beschermer van de vaatwanden van de kransslagaders van het hart en heeft een bloedvatverwijdend effect. Na de menopauze, gemiddeld rond de 51 jaar, is de productie van oestrogeen veel minder en neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Een vrouw die vervroegd in de overgang komt, loopt dus eerder meer risico op hart- en vaatziekten. De ‘standaard’ symptomen die men kent bij hartklachten, komen bij vrouwen ook voor, maar vrouwen hebben vaak andere symptomen. Hierdoor wordt er door vrouwen eerder gedacht aan bijvoorbeeld stress, oververmoeidheid of de overgang dan aan hartklachten.
Indien een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of diabetes in de familie voorkomt, is de kans op hart- en vaatziekten iets groter, op basis van erfelijke aanleg. Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe wanneer er op jonge leeftijd hart- en vaatziekten voorkomen in de familie, vóór het 65e jaar (ouders, broers, zussen).
Heb je klachten of twijfels? Kom langs voor een gesprek en eventueel een healthcheck (bloeddruk, cholesterol, glucose en BMI).
Reageer op dit artikel