Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘De patiënt heeft de regie bij borstkanker’
  Rate this post

  In het Medisch Centrum Leeuwarden komen jaarlijks veel patiënten met borstklachten. De meeste patiënten krijgen binnen één dag alle noodzakelijke radiologische onderzoeken en een deskundig team dat aansluitend de uitslagen bespreekt en uitlegt. Marthe Brinckman, mammachirurg bij het MCL: ‘Wij denken als team graag vooruit terwijl je zelf misschien nog maar net hebt verwerkt dat je borstkanker hebt.’

  Als er een afwijking te zien of te voelen is in de borst, na bijvoorbeeld het bevolkingsonderzoek of een bezoek aan de huisarts, wordt de patiënt doorverwezen naar een mammacentrum. In het MCL komt de patiënt direct met een heel team van deskundigen in aanraking. Als eerste komt de patiënt op een speciale mammapoli op de afdeling radiologie. De patiënt ziet daar de verpleegkundig specialist of de chirurg. Indien nodig verricht de radioloog vervolgens het onderzoek. Daarna komt de patiënt terug bij de specialist voor de uitslag en worden er plannen gemaakt voor vervolg afspraken.

  Naarmate er meer informatie is over de borsttumor, komen er meerdere disciplines bij kijken. De patiënt kan dan in contact komen met onder anderen de oncoloog, de radiotherapeut en de plastisch chirurg, die achter de schermen in het MultiDisciplinair Overleg (MDO) samenkomen. Iedereen heeft zijn eigen stukje waar die in gespecialiseerd is, maar de teamleden sluiten nauw op elkaar aan.

  Regie
  Binnen de spreekkamer gaat alles via ‘shared decision making’, in nauw overleg met de patiënt. Dr. Susanne Estourgie, oncologisch chirurg bij het MCL: ‘Een heldere uitleg geven over de ziekte en alle mogelijke behandelingen vind ik één van de leukste en belangrijkste aspecten binnen mijn vak. Pas als de patiënt het goed begrijpt, kan zij de beste keuze maken die bij haar als persoon past.’ Uiteindelijk heeft de patiënt dus zelf de regie; niet alleen wat betreft de behandeling van de kanker, maar ook wat betreft de cosmetiek.
  Er is wekelijks een apart overleg tussen de mammachirurgen en plastisch chirurgen. Hierbij kunnen patiënten besproken of gezamenlijk gezien worden.

  Innovaties
  Het mammateam van het MCL participeert in diverse (landelijke) wetenschappelijke studies en commissies. Dit is heel belangrijk om vooraan te staan bij nieuwe innovaties binnen de borstkankerzorg.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply