Rate this post
  • De schaamte voorbij
    Rate this post

    Ze is al ruim vijftien jaar klant bij Frans Koopal Haarwerken. Tussendoor heeft ze links en rechts wel eens bij een ander gekeken, maar de ervaring heeft Pia geleerd dat ze bij het team van Layla Koopal altijd precies datgene vindt waarnaar ze op zoek is.

    Pia lijdt al vanaf haar geboorte aan de aandoening ectodermale dysplasie. Bij ectodermale dysplasie is er iets mis met de huid, tanden, nagels, haren en zweetklieren. ‘De ziekte is genetisch bepaald, maar voorzover we weten, ben ik de eerste in de familie met die ziekte. Ik had maar twee echt tanden, die ook nog eens scheef naar buiten stonden. De haargroei heeft zich nooit ontwikkeld en is nooit verder gekomen dan een licht babydons. Er zijn in Nederland maar tien andere mensen met de aandoening zoals ik die heb. Vooral tijdens mijn kinderjaren ben ik er heel veel mee geplaagd. In de puberteit had ik serieus last van een minderwaardigheidscomplex.’

    Lijden in stilte
    Niet alleen bij leeftijdgenoten kon Pia op weinig begrip rekenen – ‘Die dachten: ze is kaal en ze zal dus wel kanker hebben’ – maar in haar jeugdjaren onderschatte ook de huisarts de ernst van het probleem. ‘Ik gaf keer op keer duidelijk aan dat ik niet gelukkig was met het weinige haar, maar er werd niets aan gedaan. Ik was verder niet echt ziek, dus waarom dan zo geklaagd over mijn uiterlijk? Maar ondertussen leed ik in stilte en sloot ik mij steeds meer af van de buitenwereld.’

    Tot het moment kwam dat Pia de stap naar Layla Koopal waagde. ‘Ik weet nog goed dat Pia hier bij ons kwam’ vertelt Layla. Een onzekere vrouw, maar die er klaar voor was om het probleem eindelijk aan te pakken. Met iedere nieuwe klant hebben we altijd eerst een uitvoerig intakegesprek. We nemen de tijd om elkaar te leren kennen en om door te spreken wat we van elkaar kunnen en mogen verwachten. Pia was vanaf het begin direct heel open. Ze had voor zichzelf het hele proces van twijfels en acceptatie al doorlopen, ze wist de oplossing en ze kwam bij ons om haar bij te staan in die oplossing.’

    ‘Er is moed voor nodig om ineens een heel haarwerk op je hoofd te plaatsen’, vervolgt Pia. ‘Ik heb eerst nog een poos met een gedeeltelijk haarwerk gelopen, dat op het weinige echte haar werd geplaatst. Die oplossing bleek echter niet afdoende om het geheel te bedekken. Ook haartransplantatie was geen optie, omdat ik te weinig eigen haar heb. De opties waar Layla mee kwam, waren voor mij niet minder dan een openbaring. Ik wist niet dat er zoveel mogelijk was op het gebied van synthetische haarwerken.’ ‘Juist omdat de haarwerken synthetisch zijn, zijn de mogelijkheden bijna onbegrensd’, vult Layla aan. ‘Elke kleur en elke coupe is mogelijk en het blijft altijd perfect in model zitten.’

    Geen complex meer
    Pia: ‘Ik houd van verandering. Omdat ik niet kan transpireren, moet ik elk half jaar aan een ander haarwerk. Ik zie gewoon uit naar het moment dat ik weer naar Layla kan om iets nieuws uit te zoeken. Van een minderwaardigheidscomplex heb ik totaal geen last meer. Ik ben de schaamte voorbij. Het is nu eenmaal zoals het is en ik heb er het beste van gemaakt. Samen met het fantastische team van Frans Koopal Haarwerken, dat ik half om half als familie ben gaan beschouwen. Als ik hier kom en weer wegga, voel ik mij blij. Elke keer weer!’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply