Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De sfeer van thuis
  Rate this post

  Ik ben verzorgende IG (individuele gezondheid) bij de zorggroep Archipel en ik ondersteun de mensen bij hun dagelijkse levensbehoeften. Ik was en kleed de mensen aan, verstrek medicatie en controleer hun lichamelijke en geestelijke welzijn. Daarnaast doen we samen activiteiten zoals wandelen, knutselen of een spelletje doen.

  Erg belangrijk vind ik de persoonlijke aandacht voor mijn cliënten. Ik bied een luisterend oor en neem echt de tijd voor ze. Ik wil dat ze zich gezien voelen en dat ze weten dat er altijd iemand in de buurt is. Iemand die begrip toont en ze echt zíét. Dat is wat de mensen erg waarderen en nodig hebben.

  Een grapje tussendoor
  Ook vind ik het belangrijk om het contact waar mogelijk luchtig te maken: meegaan in de gedachtengang van de mensen, een grapje maken, een glimlach uitlokken, relativeren. Je leert vanzelf welke reactie je hierop krijgt en daar ontstaan vaak de mooiste interacties.

  Inleven en aanvoelen
  We hebben twee afdelingen: op de bakengroep verblijven mensen die het meest gebaat zijn bij een prikkelarme omgeving met weinig geluiden, neutrale kleuren en aparte eetplekken. Op de balansgroep is meer ruimte voor sociale interactie en gezamenlijke activiteiten.
  Onder mijn cliënten zitten mensen met dementie, Alzheimer en ook psychoses komen voor. Het is soms lastig inschatten waar zij behoefte aan hebben. Ik zorg er in ieder geval voor dat ze merken dat ik er voor ze ben. Soms hebben ze simpelweg behoefte aan een knuffel, andere keren willen ze met rust gelaten worden. Inlevingsvermogen en vertrouwen op je gevoel zijn dan ook zeker eigenschappen die je moet bezitten als verzorgende.

  Het gevoel van samen
  Bij Archipel werken we met zelfsturende teams, waardoor we veel inbreng hebben in hoe we het samen op de afdeling aanpakken. Op onze afdelingen hangt sfeer en warmte: het voelt alsof je thuiskomt. En we kunnen als collega’s altijd ons verhaal bij elkaar kwijt. Dat kan soms erg fijn zijn. Archipel doet veel voor het personeel en er zijn ontwikkelmogelijkheden, waardoor we de waardering voor ons werk voelen. Dat werkt lekker!

  Hartverwarmend contact
  Natuurlijk loop ik wel eens tegen lastige dingen aan op mijn werk. Soms zijn mensen agressief tegen elkaar of tegen mij. Ik probeer dan altijd rustig te blijven en ik weet dat het een momentopname is en dat mensen het niet persoonlijk bedoelen. Doordat ik met mensen werk, is mijn baan dynamisch en is iedere dag anders en bijzonder. Altijd als ik terugkom van vakantie, is er één bewoner die enthousiast opspringt en begint te juichen zodra ze mij ziet binnenkomen. Dat is hartverwarmend. Dat zijn de dingen die mijn werk zo ontzettend leuk maken!
  – Bjorn

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply