Rate this post
 • ‘De toekomst ligt weer open voor haar’
  Rate this post

  ‘Waarom ben je steeds zo somber. Je bent nu toch weer beter?’, kreeg ze regelmatig te horen. De laatste bestraling lag inderdaad al enige tijd achter haar en haar oncoloog had haar verteld dat ze genezen was, maar de blijdschap daarover bleef uit. Jolanda was moe. Doodmoe. En somber, want altijd was er die knagende angst dat er toch nog een paar kwaadaardige cellen waren achtergebleven.

  ‘Een lotgenote had Jolanda aangeraden om bij mij kunstzinnige therapie te volgen’, vertelt Wike de Klerk. ‘Jolanda voelde zich dikwijls niet begrepen door de mensen om haar heen. Daarom praatte ze liever ook niet over wat haar diep van binnen bezighield. Eigenlijk wilde ze deze nare periode zelf ook maar het liefst zo snel mogelijk achter zich laten. Maar daardoor deed ze zich steeds sterker voor dan ze zich voelde.’

  Composteren
  ‘Ze had niet de tijd genomen om te reflecteren op wat er tijdens de periode dat ze kanker had met haar gebeurd was’, vervolgt Wike. ‘Ze had haar emoties daarover nooit de ruimte gegeven, maar juist diep weggestopt. Tijdens de therapie kregen die gevoelens eindelijk de ruimte. Ze mocht verdrietig zijn om wat haar overkomen was, om de onbezorgdheid die voorgoed verdwenen leek. Ze leerde ook dat ze weer naar de toekomst mocht kijken. Die bewustwording ontstond vooral na de oefening ‘Composteren’ die ik met haar deed. Met pastelkrijt liet ik haar een abstract geheel vol mooie en frisse kleuren maken. Toen ik haar vervolgens vroeg om al die kleuren door elkaar heen te wrijven, stuitte dat in eerste instantie op weerstand. ‘Waarom wil je dat ik dat doe? Daarmee verpest ik die hele tekening toch?’, was haar verontwaardigde reactie. Toch deed ze het en ze zag tot haar verwondering dat je iets moois kunt opgeven ten behoeve van iets nieuws wat kan ontstaan. Ineens drong het tot haar door dat de ‘oude’ Jolanda misschien wel nooit meer zou terugkomen, maar dat er voor de ‘nieuwe’ Jolanda een heel nieuwe toekomst open lag. Een toekomst waarvan zij de inhoud mocht bepalen. Een toekomst met kwaliteit van leven!’

  Over Lodur
  Wike de Klerk, geregistreerd vaktherapeut beeldend bij Lodur Kunstzinnige Therapie helpt vrouwen ná (borst)kanker leven met de gevolgen die kanker en haar pittige behandelingen achterlaat. Samen met jou gaat ze op zoek naar wat van waarde is in jouw leven, zodat je bewuste keuzes kunt gaan maken in het vormgeven van jouw nieuwe leven ná kanker.

  Wist je dat …
  … je voor kunstzinnige therapie helemaal niet creatief hoeft te zijn? Het maakt niet uit of je kunt tekenen of schilderen of er een hekel aan hebt om met je handen in de klei te zitten. Het is gewoon een tool om je op een andere manier uit te drukken. Zonder woorden, en juist dát zorgt vaak voor een stuk bewustwording!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply