Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De vraag die mijn leven veranderde
  Rate this post

  ‘Ine, wat wil je nu echt?’ Dat was de vraag die mijn leven veranderde. Een paar maanden na de diagnose ‘kanker’, een operatie en bestralingen, stelde een goede vriendin mij deze vraag.

  Na maanden van angst en onzekerheid stimuleerde deze vraag mij om langzaam weer de regie over mijn leven terug te pakken. Ik stond aan het begin van een lange weg, maar ik heb geleerd om bij het maken van keuzes dicht bij mezelf te blijven. Schilderen, boetseren en rituelen hielpen mij hierbij.

  Nu, tien jaar later, wil ik niets liever dan mensen die te maken hebben met een groot verlies, in welke vorm dan ook, steun en aandacht geven om samen een voor hen begaanbare weg te vinden. De mogelijkheid om te kunnen rouwen op je eigen unieke manier, zonder oordeel: dat is mijn missie. Weer durven leven, met alle gebrokenheid en verdriet die er is. Ik geloof als ervaringsdeskundige dat dat mogelijk is.

  Naast persoonlijke aandacht en een luisterend oor is er ook de mogelijkheid om gedachten en emoties beeldend vorm te geven door middel van schilderen, boetseren, collages maken enzovoort. Zonder dat je creatief hoeft te zijn, want daar gaat het niet om. Ik hanteer de slogan ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ van Pippi Langkous.

  Wat heel bijzonder is, is dat ik zie dat rituelen hierin bijna altijd een plek vragen. Ik zie het als een oerbehoefte van de mens om momenten en overgangen te markeren. Als woorden bij een groot verdriet ontoereikend zijn, nemen beelden het over. Die beelden zijn puur en rouw, maar ook troostrijk en hoopgevend.

  Tijdens mijn studie Creatieve Therapie aan de CHL in Leeuwarden heb ik onderzoek gedaan naar de waarde van rituelen bij rouw en traumaverwerking. Ik heb gezien hoe ze kunnen bijdragen aan het herstel, mits vakkundig en met aandacht uitgevoerd en begeleid.

  Mijn werk bestaat uit individuele verlies- en rouwbegeleiding. Daarnaast ontwikkel en begeleid ik afscheidsrituelen met en voor nabestaanden op momenten waar dierbaren worden herdacht. Ook ben ik betrokken bij de invulling van het programma op lotgenotendagen, op een unieke, authentieke en persoonlijke wijze.

  Ine van Duyl-Tolsma

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply