Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De zon de baas
  Rate this post

  Er is steeds meer aandacht voor de gevaren van een verbrande huid. En dat is maar goed ook, want
  1 op de 5 Nederlanders krijgt in zijn leven een vorm van huidkanker. Dermatoloog Menno Gaastra van Noordwest Ziekenhuisgroep legt uit wat de gevaren zijn en geeft tips voor een goede bescherming.

  Het is alarmerend: in 2016 steeg het aantal patiënten met melanomen 15% ten opzichte van het jaar ervoor. Daarmee is het de snelst groeiende vorm van kanker. Menno Gaastra: ‘Er zijn 3 vormen van huidkanker. Basaalcelcarcinoom is daarvan het best te behandelen. Het zaait zelden uit.
  Het plaveiselcelcarcinoom zaait uit in ongeveer 10 tot 15% van de gevallen. Het meeste risico loop je bij deze vorm wanneer de kanker zich in het hoofd-halsgebied bevindt. Het melanoom is de agressiefste variant. Hierbij is het dan ook erg belangrijk dat we er op tijd bij zijn. Controleer je huid daarom regelmatig, ook op je rug en onder je voeten. Zie je iets afwijkends? Ga dan naar je huisarts of dermatoloog. Bij mannen komen melanomen het vaakst voor op de rug. Vrouwen moeten vooral hun benen goed checken.’

  Verstandig zonnen
  Elke twee uur smeren met minimaal factor 30, tussen 12.00 en 15.00 uur de zon vermijden, UV-werende kleding dragen en vooral kleine kinderen goed in de gaten houden. Het zijn adviezen die regelmatig voorbij komen en steeds beter worden opgevolgd. Maar niet alleen tijdens het
  zonnen is het belangrijk om de huid te beschermen. ‘Wie een fietstocht maakt, tuiniert, buiten sport of even een terrasje pakt, smeert zich vaak niet in. Juist op deze momenten ben je erg vatbaar voor verbranding, omdat je het vaak niet doorhebt. En vergeet niet dat de zon ook krachtig kan zijn op een bewolkte dag. Smeer je dus ook op dat soort momenten goed in. De huid onthoudt alle zonbelasting die je in je leven hebt gehad. Als uv-straling de huidcellen beschadigt, kan huidkanker jaren later het gevolg zijn’, aldus Menno Gaastra.

  Herken melanomen
  Zie je (moeder)vlekken veranderen, groeien of
  bloeden op je huid, ga dan naar je huisarts of dermatoloog. Wees extra alert bij de volgende symptomen:
  • Asymmetrie: de ene helft is niet gelijk aan de andere helft.
  • Rand: onregelmatige, uitlopende of wazige rand.
  • Kleur: variërend van kleur, diverse tinten bruin, zwart, wit, rood of blauw.
  • Diameter: melanomen zijn vaak groter dan 6 mm, maar bij vroegtijdige ontdekking kunnen ze ook kleiner zijn.
  • Ontwikkeling: een (moeder)vlek die afwijkt van de overige vlekken of verandert van maat, vorm of kleur.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply