Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Depressief van je schildklier
    Rate this post

    ‘Depressie is geen ziekte’, stelt Kelly Brogan, die een praktijk voor psychiatrie en integratieve holistische geneeskunde heeft in New York. ‘Depressie is een symptoom; een signaal dat er iets in het lichaam uit balans is of ziek, dat moet worden hersteld. Als iemand gevoelens heeft van depressie, malaise, angst, een verminderd libido en vermoeidheid, dan ligt de werkelijke lichamelijke oorzaak daarvan vaak helemaal niet in de hersenen, maar bij een onopgemerkte, onbehandelde schildklierstoornis.’ Daarom keurt Brogan het conventionele gebruik van antidepressiva af.

    Hoewel groot verdriet en traumatische ervaringen ons emotioneel uit evenwicht kunnen brengen, zijn we ook toegerust om van zulke levensgebeurtenissen te herstellen. Maar als dat niet lukt, of een depressie ons overvalt, dan moeten we volgens Brogan onze hormonen onder de loep nemen, zoals het belangrijke schildklierhormoon.

    Schildklier
    Dat de schildklier belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen, is al ruim een eeuw bekend, vertelt Brogan. Op een bijeenkomst in 1888 legde de Commissie van de Klinische Vereniging in Londen al een verband tussen een te traag werkende schildklier en stoornissen in het verstandelijk functioneren. Als je een te hard of te traag werkende schildklier beter wilt maken, moet je iets doen aan de signalen die hij van het lichaam krijgt, zegt Brogan. Je moet het lichaam juist dan voorzien van de broodnodige voedzame stoffen om te herstellen, en stressfactoren zoals chemische stoffen uit de omgeving weghalen.

    Grondig onderzoeken
    Met diverse tests kun je laten uitzoeken of je lichaam ergens uit balans is en of je risico loopt op een depressie. De schildklierfunctie is essentieel voor jouw algehele gezondheid. Toch testen artsen vaak alleen het thyroïdstimulerend hormoon (TSH), waardoor ze allerlei schildklierproblemen over het hoofd kunnen zien. Laat je schildklierfunctie liever grondiger onderzoeken, zodat mogelijke auto-immuunreacties tegen de schildklier ook aan het licht komen, adviseert Brogan. Gebruik bij klachten geen synthetische schildkliermedicijnen. Brogans advies is om je voeding aan te passen en jouw arts te vragen naar gedroogde schildklierextracten van dieren. Daarnaast geeft Brogan de suggestie mee om je ook te laten testen op andere aspecten, zoals Vitamines B12 en D, C-reactieve Proteïne (CRP) en Hemaglobine A1c (HbA1c).

    Supplementen
    Talloze supplementen kunnen je ondersteunen een depressie aan te pakken en jouw antidepressiva langzaam af te bouwen – iets wat overigens zorgvuldig en onder medische begeleiding moet gebeuren! Overleg dus altijd met je behandelend arts over de voor jouw aanbevolen dosering. Brogans favoriete supplementen voor een scherpe geest zijn: actief vitamine B-complex; mineralen zoals magnesium, zink, jodium en selenium; vetzuren zoals omega 3 en 6 en Teunisbloemolie; bijnierconcentraten en hypothalamusconcentraat; spijsverteringsenzymen en betaïne HCL.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply