Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Diabetes? Zorg voor je voeten!
  Rate this post

  Jaarlijks krijgen meer dan 60.000 mensen te horen dat zij diabetes hebben. Wanneer jij ook tot deze groep mensen behoort, zul je je leefstijl voor een groot deel moeten aanpassen. Je moet veranderingen in je voedingspatroon maken, regelmatig je bloedsuiker meten én ervoor zorgen dat je aan genoeg lichaamsbeweging doet. Helaas kun je door diabetes vervelende klachten aan je voeten krijgen. Het is daarom belangrijk dat je extra (preventieve) zorg en aandacht aan je voeten besteedt!

  Ferdinand Rittersma is (sport)podotherapeut en vertelt: ‘Als je diabetes hebt, zijn je voeten extra kwetsbaar. Door diabetes raken de zenuwen en bloedvaten in je lichaam beschadigd. Dat zorgt voor een verminderde doorbloeding van je benen en voeten. Als gevolg daarvan ontstaat er een onnatuurlijke druk op bepaalde delen van je voet, en wordt het gevoel in je voeten steeds minder (ook wel: neuropathie). Door het verminderde gevoel zul je eventuele wondjes minder snel opmerken, die als gevolg van de verminderde bloedsomloop minder goed genezen. Deze wondjes kunnen hierdoor eerder gaan ontsteken, met alle gevolgen van dien. Ook kan de stand van je voeten veranderen door de diabetes. Wanneer je diabetes hebt, is het daarom éxtra belangrijk om je voeten preventief te laten controleren. Voor deze controle kun je naar de huisarts, internist, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige stappen. Als dat nodig is, word je doorverwezen naar een podotherapeut. Bij ons ben je aan het goede adres voor een specialistische behandeling. Wij stellen een op maat gemaakt behandelplan op waarmee het risico op voetproblemen zo laag mogelijk blijft.’

  Weer op je voetstuk!
  Niet alleen voor specialistische voetenzorg bij diabetes zit je goed bij Voetstuk Podotherapie. De ervaren en deskundige podotherapeuten bieden ook behandelingen aan voor allerlei andere problemen en klachten aan je voeten, enkels, knieën, heupen en rug. Het kan bijvoorbeeld gaan om klachten die zijn ontstaan als gevolg van reuma of een sportblessure. De praktijk voor podotherapie heeft locaties in Groningen, Stadskanaal, Assen en Ureterp. Er wordt gebruik gemaakt van 3D-scans, drukmeting, bewegingsanalyse en op maat gemaakte inlegzolen die 100% passen bij de stand van je voeten. Zowel kinderen als volwassenen zijn welkom.

  Wist je dat…
  …je heel veel zelf al kunt doen om goed voor je diabetische voeten te zorgen? Het is onder andere belangrijk dat je je voeten elke dag op wondjes controleert, en de huisarts raadpleegt wanneer je deze ontdekt. Ook het goed afdrogen van je voeten en een pH-huidneutrale voetencrème gebruiken is belangrijk. Zo droogt je huid niet uit.

  Voetentips van Ferdinand
  ‘Bij diabetes is een goed looppatroon mogelijk. Speciale inlegzolen die je voeten corrigeren en de druk verdelen, kunnen hier eventueel bij helpen. In de praktijk helpen we je bij het aanmeten van deze inlegzolen. Verder is het belangrijk om drukpunten te voorkomen, en goed passende schoenen te dragen die niet te strak zitten. In de praktijk geven we je ook graag schoenen­advies.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply