Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Wat je van een dier kunt leren
  Rate this post

  Dierenliefhebbers weten het al lang: dieren kunnen een positieve uitwerking hebben op het welzijn van de mens. Een huisdier is niet alleen geweldig als ­gezelschapsmaatje, maar zorgt ook voor regelmaat in je huis en lichaamsbeweging (als je een hond hebt). En het vermindert stress. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dieren ingezet kunnen worden als middel in therapieën.

  Lucian Voet kan dit beamen. Niet alleen haar paarden worden dagelijks ingezet bij het geven van therapie aan ­volwassenen en kinderen, ook haar therapiehond draagt regelmatig zijn steentje bij. ‘In samenwerking met het paard en de ­equitherapeut kan doelgericht gewerkt worden aan het herwinnen van zelfvertrouwen, geloof in eigen kunnen en de acceptatie van het eigen lichaam’, legt ze uit. ‘Veel cliënten komen hier bij ons terecht via een door- verwijzing van een instelling of de gemeente, maar het komt ook voor dat de mensen voor een behandeling rechtstreeks contact opnemen. We werken graag samen met bijvoorbeeld een psycholoog. Dat werkt overigens vice versa, want tijdens de sessies komen er wel eens bepaalde dingen los en dat kunnen we dan weer terugkoppelen naar de behandelaar. Dit gaat overigens nooit buiten medeweten van de cliënt om.’

  SAMen
  Door spelenderwijs samen voor de dieren op de boerderij te zorgen, met en rond de dieren activiteiten te doen, kunnen kinderen leren hulp vragen en accepteren. Daarnaast leren ze communiceren, samenwerken en verbetert hun ­motoriek, lichaamsbewustzijn en concentratie.
  Dieren leven in het nu en reageren direct op wat ze voelen en wat er om hen heen gebeurt. Ze zijn oordeelloos, ­respectvol en daarbij trouw. Hierdoor ervaren mensen hoe het is om zichzelf te kunnen zijn en dat ze goed zijn zoals ze zijn. Dit kan zorgen voor rust en ontspanning. Paarden communiceren met hun lichaam. we zijn daar als mensen vaak al zo van vervreemd dat we ons niet altijd bewust zijn van onze lichaamstaal. Door met paarden te werken, word je jezelf weer bewust van je lichaamstaal.

  Ritme
  De dieren op de boerderij hebben een dagstructuur. ­Doordat de mensen helpen met de verzorging van de dieren, helpt dit ook weer in een vast dagritme te ­komen. Dit draagt bij om de stap terug naar school of werk ­gemakkelijker te maken. ak lekker op buitenrit, zodat er genoeg afwisseling is.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply