Rate this post
 • Dit moet je weten over glutenvrij eten
  Rate this post

  Steeds meer mensen eten glutenvrij, ook wanneer ze geen glutenintolerantie hebben. Dat glutenvrij eten beter is voor mensen die coeliakie (een andere benaming voor glutenintolerantie) hebben of voor mensen die gevoelig zijn voor gluten is een feit.

  Maar: wist je dat het eten van glutenvrije producten ook enkele voordelen kan hebben voor mensen die geen intolerantie hebben? Soms helpt het bijvoorbeeld bij andere klachten zoals buikpijn en vermoeidheid. In dit artikel vertellen we je graag meer over glutenvrij eten en de gezondheidsvoordelen daarvan.

  Wat zijn gluten precies en welk effect hebben ze op je lijf?
  Wanneer je geen allergie hebt en niet bewust let op welke producten je wel of niet let, krijg je ze waarschijnlijk dagelijks binnen: gluten. Gluten betreft een eiwit dat in diverse granen voorkomt, zoals gerst, spelt, tarwe en rogge. Dat betekent dat volkorenmeel, bloem, meel en het moutmeel van deze granen over gluten beschikken. Het eiwit heeft de functie om een product zoals brood lekker luchtig te maken. Des te meer gluten een product bevat, des te steviger het product wordt. Je kunt het dus ook wel zien als een soort basis, een skelet van een brood (of een ander product).

  Na het bakken blijft het brood stevig door de gluten. Je kunt je dus wel voorstellen dat gluten nodig is voor bepaalde producten. Zonder gluten is een brood minder stevig en bevat het product minder vezels. Dat laatste heb je nodig voor een gezond lichaam. Toch was er een hele periode waarin glutenvrij eten populair was. In de media waren er verschillende mensen die zeiden dat glutenvrije producten gezonder waren. Of dat zo is, is maar de vraag want er is geen officieel wetenschappelijk onderzoek dat zegt dat glutenvrij eten gezonder is. Granen, waarin gluten voorkomen, zijn namelijk een belangrijke basis in onze voeding.

  Zo weet je of je een glutenintolerantie hebt en glutenvrij moet eten
  Er zijn artsen die beweren dat iedereen wel een beetje intolerant is voor gluten. Toch moet je niet zomaar overstappen op een glutenvrij dieet. Heb je al een tijdje last van vage klachten, zoals vermoeidheid, buikpijn en diarree en weet je niet waar die klachten vandaan komen? Dat kunnen klachten zijn die een glutenintolerantie aangeven. Een arts kan je hierbij verder helpen. Hij of zij kan je vervolgens aanraden om een periode glutenvrij te eten; puur om te kijken wat dat met je lichaam doet. Een persoon met glutenintolerantie heeft namelijk vaak last van buikpijn, stinkende diarree of juist een verstopping, een opgeblazen buik of gevoel en vermoeidheid.

  Ook kun je af zijn gevallen, last hebben van tintelende handen en vingers, bloedarmoede hebben, je niet lekker voelen en ontstoken gewrichten hebben. Wanneer je coeliakie hebt, kun je gluten moeilijk verteren. Je immuunsysteem reageert met een heftige reactie op het eiwit waarbij de dunne darm gaat ontsteken en belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine D minder goed kunnen worden opgenomen. Daardoor kun je allerlei andere kwaaltjes krijgen, zoals bloedarmoede en onvruchtbaarheid. Door glutenvrij te gaan eten, geef je je darmen en je lijf de kans om zich te herstellen.

  Voordelen van glutenvrije producten eten
  Gelukkig zijn er vandaag de dag heel wat lekkere en diverse glutenvrije producten die je kunt kopen voor een gebalanceerd dieet. Wanneer je last hebt van vreemde klachten en de arts niet direct heeft concluderen dat je coeliakie hebt, kun je eens kijken wat het verminderen van gluten met je lichaam doet. Door je te focussen op natuurlijk eten, glutenvrije producten en onbewerkt eten en drinken heb je al een goed begin. Een paar voordelen van glutenvrij eten zijn onder andere:

  – Gluten kunnen de darmwand aantasten. Daardoor ontstaan allerlei klachten, zoals een opgeblazen gevoel. Wanneer je glutenvrij eet, heb je hier vaak minder tot geen last van.
  – Beschik je over andere allergieën? Dan kan glutenvrij eten eveneens helpen, aangezien het eten van gluten zorgt voor verlichting van histamine. Bij allergieën is histamine vaak de boosdoener.
  – Ook kunnen gluten diverse ontstekingen in het lichaam veroorzaken, waardoor je immuunsysteem altijd aanstaat. Dat vreet energie. Door glutenvrije producten te eten, zorg je ervoor dat er energiewinst ontstaat, omdat je immuunsysteem niet meer van alles hoeft op te lossen.

  Ben je benieuwd of een glutenvrij dieet iets voor je is? Maak een afspraak bij de dokter om te kijken of je een intolerantie of gevoeligheid hebt voor gluten. Glutenvrije producten koop je vervolgens gewoon online, bijvoorbeeld bij Gezondheidswinkel Broeders. Daar kun je terecht voor diverse producten voor iedere maaltijd op de dag.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply