Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • van DORA tot polspijnstilling
    Rate this post

    Een van de speerpunten van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft is innovatie. Door te innoveren wil het ziekenhuis de zorg voor patiënten voortdurend verbeteren. Dit doet Reinier de Graaf niet alleen door nieuwe medische technologie en technieken te gebruiken, maar ook door deze zelf en in samenwerking met andere partijen te ontwikkelen. Zo werkt het ziekenhuis nauw samen met Philips en Siemens en heeft het een langlopend samenwerkingsverband met de TU Delft.

    DORA
    Een van de gebieden waarop Reinier de Graaf en de TU Delft intensief samenwerken is bij de ontwikkeling van DORA, de Digital Operating Room Asssistant. Dit systeem is geïnstalleerd in alle acht operatiekamers (OK’s) op de locatie in Delft en controleert en monitort de medische apparatuur. Is de apparatuur op orde, dan staat het DORA-scherm in de OK op groen. Zo niet, dan laat een rood scherm zien dat er een storing is die moet worden verholpen.
    Door de inzet van DORA verhoogt Reinier de Graaf de kwaliteit en de veiligheid van de operaties die in het ziekenhuis worden uitgevoerd. Op dit moment is Reinier de Graaf het enige ziekenhuis ter wereld waarin deze digitale OK-assistent operationeel is. Dat heeft al de belangstelling gewekt van ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Samen met DORA-leverancier DoubleSense en de TU Delft werkt Reinier de Graaf aan de verdere ontwikkeling en uitbreiding van dit systeem.

    Scenariotrainingen
    Reinier de Graaf innoveert niet alleen door nieuwe technologieën, maar ook door het introduceren van verbeterde technieken voor en door medewerkers. Zo heeft het ziekenhuis dit jaar werk gemaakt van het opleiden van trainers voor vernieuwde scenariotrainingen. Dit zijn simulaties van risicovolle, medische situaties. Artsen en verpleegkundigen leren tijdens deze trainingen om nog beter met elkaar samen te werken, terwijl ze tegelijkertijd hun medische kennis verdiepen.Tijdens een scenariotraining wordt vaak gebruikgemaakt van een oefenpop, die last heeft van een medische aandoening en waarbij in samenspel snel gehandeld moet worden. Een trainer kan op afstand de gezondheid van deze ‘patiënt’ beïnvloeden, door bijvoorbeeld de bloeddruk te verhogen of te verlagen. Na de training volgt een uitgebreide evaluatie, waarbij deelnemers bespreken wat goed en wat fout ging. Op deze manier leren medewerkers in een veilige situatie van fouten.

    Wetenschapsdag
    Om innovatie binnen het ziekenhuis verder te stimuleren, organiseert Reinier de Graaf elk jaar de Reinier de Graaf Wetenschapsdag. Onderzoekers binnen het ziekenhuis krijgen op deze dag de gelegenheid om hun eigen onderzoek te presenteren en dingen mee naar een van de prijzen. De winnaar van de editie van dit jaar deed onderzoek naar een nieuwe manier van pijnstilling bij een gebroken pols. Patiënten ervaren hierdoor minder pijn, zonder dat de procedure langer duurt. Andere deelnemende onderzoekers hielden zich onder meer bezig met de effecten van een dagbehandeling bij een nieuwe heup en de effecten van samenwerking tussen ziekenhuizen bij het opsporen van afwijkingen aan de alvleesklier van een patiënt.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply