Rate this post
 • Draag jij wel de juiste schoenmaat?
  Rate this post

  Je hebt altijd schoenmaat 39 gehad, maar het is net alsof je schoenen tegenwoordig te klein zijn. ‘s Avonds heb je last van branderige voeten, ze doen zeer en je krijgt steeds meer last van eelt op de gekste plekken.

  Bij het ouder worden neemt niet alleen de kracht van je spieren af, maar worden ook pezen en banden minder sterk. Je voetboog kan daardoor doorzakken waardoor je voet langer wordt en je voorvoet breder. ‘Dit verschijnsel zie je als je ouder wordt, maar bij vrouwen kunnen er ook nog andere oorzaken zijn’, weet Gèraldine Tibbe. ‘Bijvoorbeeld bij een zwangerschap: onder invloed van hormonen worden gewrichtsbanden en pezen slapper, zodat de baby tijdens de geboorte gemakkelijker de weg door het geboortekanaal kan afleggen. Maar ook de andere pezen en banden in je lichaam, zoals die van je voeten, verliezen hun stevigheid. Dat, in combinatie met het extra gewicht dat je tijdens je zwangerschap met je meedraagt, kan ervoor zorgen dat je voeten groter worden. Het kan zelfs oplopen tot een halve schoenmaat per zwangerschap!’

  Gèraldine: ‘Ook door de menopauze kunnen je voeten langer en breder worden. Doordat je hormoonhuishouding opnieuw verandert, worden je voetbogen wat vlakker. Het gevolg is dat, wanneer je schoenmaat niet wordt aangepast, je tenen zich gaan krommen om toch nog goed in je schoenen te passen en er eelt of likdoorns bovenop je tenen ontstaan. Dat kan vervelende voetklachten geven. Als medisch pedicure zie ik het niet alleen als mijn taak om dat overtollig eelt weg te halen, maar vind ik het minstens zo belangrijk om goed advies te geven over hoe het is ontstaan en hoe het voorkomen kan worden. Het een ontstaat namelijk door het ander. Dat kun je alleen oplossen door die vicieuze cirkel te doorbreken, zodat extra eeltvorming en pijnklachten helemaal of deels verdwijnen.’

  Gèraldines advies
  ‘Ga eens naar de wat betere schoenenwinkel en laat je voeten goed opmeten. Door hormonale invloed op je pezen en banden kunnen je voeten niet alleen langer geworden zijn, maar kan ook blijken dat je voorvoet breder is dan voorheen. Bij de betere schoenenzaken hebben ze meer aanbod in verschillende type schoenen, die meer richting comfortschoenen gaan. Alhoewel er een stoffig imago hangt om ‘comfortschoenen’ hebben de leveranciers ervan er de laatste jaren alles aan gedaan om ook dit soort schoenen in modieuze modellen aan te bieden. Een goed passende schoen, met voldoende ruimte om je voet in te bewegen, met een goed voetbed of in combinatie met een steunzool, ondersteunt je voet meer waardoor je minder voetklachten hebt.

  Medisch vs cosmetisch
  Een medisch pedicure heeft naast de reguliere pedicure-opleiding extra studies gevolgd om zich te specialiseren in het behandelen van huid- en nagelaandoeningen van voeten. Daarnaast is zij ook bevoegd om de voeten te verzorgen van cliënten met bijvoorbeeld kanker, diabetes, reuma of de ziekte van Parkinson.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply