Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Draai de rollen eens om
  Rate this post

  Ik had de rollen eens omgedraaid. Mijn kinderen gingen uitzoeken welke kleding ik die dag aan deed, en ik zou dat voor hen doen. Ik dacht dat ik deze keer met een spelletje, in plaats van vertragende weerstand, het ochtendritueel sneller en vrolijker kon laten verlopen. Wat was ik verbaasd toen ik allerlei andere gevoelens had.

  Ik vond het heel spannend wat ze gingen uitzoeken. Misschien kozen ze iets uit wat helemaal niet bij mijn stemming paste, en het vooruitzicht dat dan de hele dag te dragen, maakte me verdrietig. Misschien pakten ze iets wat helemaal niet lekker zit. Misschien gingen ze voor zomerkleding, en ik had het nu al koud. Ik vertelde ze over mijn gevoelens en ze luisterden, want zij voelen ook wel eens spanning als ik hun kleding voor ze wil uitzoeken. Het raakte me zó, dat ik niet meer snel iets voor ze zal pakken, zonder te checken wat ze erbij voelen. Uiteindelijk deed ik aan wat ze me aanboden en er bleek ruimte te zijn voor mijn wensen (een extra vest). Toen ik liet zien dat iets te krap zat, verzonnen we samen een paar oplossingen. Door de rollen eens om te draaien, voel ik zelf of ik evenwaardigheid ervaar in ons gezin.

  Erma van Dijk is trainer sociale communi­catie en gezinscoach. Ouders kunnen bij haar een training ‘Onvoorwaardelijk Ouderschap’ volgen, geïnspireerd door ‘Geweldloze Communicatie’ van Marshall Rosenberg en ‘Actief Luisteren’ van Thomas Gordon en Aletha Solter.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply