Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Droog je tranen niet met eten
    Rate this post

    Doen we dit niet allemaal? Als we ­verdrietig zijn of moe, grijpen we gretig naar chocolade of dat favoriete koekje. Nou ja, ‘koekje’… Het hele pak dan.

    Herkenbaar? We vullen onze gevoelens op met eten omdat we moe zijn, geïrriteerd, machteloos, boos of verdrietig, of we denken het dik verdiend te hebben. Herkenbaar? We noemen dit ‘emotie-eten’. Eten zorgt voor een volle maag en emotie-eters ervaren over het algemeen een sterk gevoel van rust als hun maag eenmaal gevuld is. Het lost helaas niets op; daarna zijn we weer teleurgesteld in onszelf, gaan we streng lijnen en vallen we steeds weer terug in een vicieuze cirkel: snaaien, overeten, een schuld­gevoel en weer streng lijnen.
    Bij emotie-eten worden lastige gevoelens verdrongen, onderdrukt en genegeerd. Het is belangrijk om het onderliggende probleem te onderzoeken middels een stappenplan. Als ‘emotie-eten de baas’-specialist kan ik je daar prima bij helpen. We onderzoeken de situaties die emotie-eten uitlokken en door­breken de vicieuze cirkel.
    In welke situaties eet je te veel? Wat is het gevoel op dat moment? Waar heb je werkelijk behoefte aan?
    Eén manier om je snaaibuien te weerstaan, is je lastige gevoelens te ervaren en verduren. Gevoelens als blijdschap, verdriet en boosheid komen en gaan. Ze zijn overheersend, maar nemen na 5 minuten tot een half uur vaak af. De uitdaging is om deze gevoelens zonder paniek te ervaren zoals ze zijn en er niet aan toe te geven om te gaan snaaien.
    Wil je deze gevoelens onder controle krijgen en werken aan een gezonder eet- en leefpatroon, waardoor afvallen verantwoord is? Neem dan contact met me op!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply