Rate this post
 • Druk, druk, druk…  En dan?
  Rate this post

  Tegenwoordig is het vaak het eerste wat je hoort als je aan iemand vraag hoe het gaat. ‘Druk, druk, druk…’ Hoe komt het toch dat we met z’n allen zo druk doen en zijn? En welke gevolgen heeft dit voor ons lichaam?

  Stress en vermoeidheid zijn twee veel gehoorde termen bij ons in de Praktijk voor Osteopathie Laren. Het is in deze tijd van tablets, smartphones en internet ook bijna onmogelijk om aan een dagelijkse overdosis aan impulsen te ontsnappen. De technische mogelijkheden lijken onbegrensd, en hierdoor doen we zowel op het werk als privé vaak steeds meer in steeds minder tijd. En ons lichaam moet al die prikkels maar opvangen en verwerken… Op zich heeft het lichaam daar ook een aantal prima systemen voor, maar die systemen zijn helaas niet onbegrensd in hun mogelijkheden en kunnen uitgeput raken.

  Balans
  Zo kan het gebeuren dat iemand die onder langdurige stress functioneert, symptomen krijgt van bijvoorbeeld spierpijnen en gewrichtsklachten, spijsverteringsproblemen, chronische hoofdpijn of vermoeidheidsklachten. Het lichaam draait overuren om het allemaal maar vol te houden, en dit zorgt vaak voor een forse verstoring van de gezonde balans die normaal gesproken in het lichaam aanwezig is. Het spier- en gewrichtssysteem, het maag- darmstelsel, ons immuunsysteem: allemaal voorbeelden van systemen die onderling veel connecties hebben en samen als één geheel dienen te functioneren.

  Beweging
  Osteopathie kan helpen bij het herstellen van die balans tussen de verschillende systemen en daardoor het lichaam in staat te stellen weer sterker te worden en te blijven. Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Deze beweeglijkheid is dus nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Osteopathie richt zich op het vinden en behandelen van de bewegingsbeperkingen in het lichaam die de balans verstoren en klachten veroorzaken.

  Als bijvoorbeeld door langdurige stress de darmbewegingen verstoord raken en de spijsvertering niet optimaal meer verloopt, kan het al snel gebeuren dat iemand onvoldoende energie opneemt uit zijn voeding (ook al is die nog zo verantwoord en gezond) en zullen mogelijk de reserves aangesproken moeten worden. Het energiepeil daalt, het immuunsysteem verzwakt, het uithoudingsvermogen neemt af; kortom: het lichaam wordt steeds kwetsbaarder. Als die persoon toch maar blijft doorgaan in de dagelijkse hectiek, dan zal het lichaam steeds meer vermoeid raken en kunnen gemakkelijk allerlei spier- of gewrichtsklachten ontstaan.

  Advies
  De osteopaat is dus gericht op het mobiliseren van juist díe delen in het lichaam die onvoldoende bewegen en daardoor de balans verstoren. Na mobilisatie kunnen die delen weer beter gaan functioneren en zodoende het lichaam als geheel ondersteunen in het zelfherstellend vermogen. Om de effecten van een behandeling ook voldoende in stand te houden op langere termijn, zal een bezoek aan de osteopaat ook veelal gepaard gaan met advies op het gebied van voeding, beweging en lifestyle.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply