Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Dry needling zinvolle methode bij pijn vanuit spieren’
  Rate this post

  Pijn vanuit de spieren is iets wat vaak voorkomt, bijvoorbeeld bij sporters, bij mensen die langdurig in dezelfde houding zitten of mensen die langere tijd dezelfde beweging maken. De oorzaak van de klachten kan in het spierweefsel zitten.

  Veel pijnklachten en klachten die voortkomen uit bewegingsbeperkingen, kunnen we tegenwoordig aanpakken met een vrij nieuwe methode: dry needling. Deze methode is overgewaaid uit Canada en wordt ook in bijvoorbeeld Australië vaak toegepast. Sinds ongeveer 10 jaar wordt er ook in ons land mee gewerkt. De behandelmethode is sterk in opkomst en er wordt veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, met positieve resultaten. Zelf ben ik enthousiast over dry needling en na het volgen van de opleiding, hebben we dit in onze praktijk geïntroduceerd. Als iemand bij ons komt met klachten, doen we een screening en een anamnese. Als voor ons duidelijk is dat we de pijn kunnen linken aan zogenaamde ’triggerpoints’, dan is dry needling één van de behandelopties. Een triggerpoint is een pijnlijke plek in een spier, een ‘spierknoop’, die ook vaak pijn op een andere plaats veroorzaakt. Een triggerpoint in de schouderspier kan bijvoorbeeld pijn geven in de arm, tot zelfs de hand aan toe.

  Bij een behandeling met dry needling kijken we eerst waar de spierknoop zit. Als deze spierknoop gevonden is, wordt op deze plaats een naaldje ingebracht, wat bijna niet voelbaar is. Als het triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan, wat een soort krampgevoel geeft. Hierna zal de spier zich ontspannen en kan men zich meestal direct beter bewegen. De behandelde spieren kunnen kortdurend wat vermoeid en/of pijnlijk aanvoelen. Soms is één behandeling al voldoende, maar meestal zijn er een paar behandelingen voor nodig om de klachten te laten verdwijnen, zeker als deze klachten al langere tijd bestaan.

  Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van een acupunctuurnaald, echter in tegenstelling tot de acupunctuur is de therapie gebaseerd op westerse neuro-fysiologische werkingsmechanismen.

  Dry needling is weliswaar effectief voor veel verschillende doelgroepen, maar het is geen wondermiddel. Ik vind het een zinvolle behandelmethode binnen een complete behandeling, waar ook manuele/ oefentherapie en houdingsadviezen onderdeel van uit kunnen maken. Voor de zorgverzekeraar valt dry needling onder fysio­therapie, en deze wordt vanuit een aanvullende
  verzekering vergoed.

  Robbert Rutjes
  Fysiotherapie Delft

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply