Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Durf te leven!
  Rate this post

  Stress en vermoeidheid belemmeren ons vaak om de dingen te doen die we zo graag zouden willen doen. Het is belangrijk om onze energiehuishouding goed te verzorgen. Wat wordt daarmee bedoeld? Het is belangrijk om te weten van welke dingen je energie krijgt en wat je energie kost. Maar om dat te weten, is het goed om te beginnen bij het begin.

  Het begin is voor Yoi datgene waar je blij van wordt. Dingen doen waardoor de tijd vliegt, je niet het idee hebt dat je er moeite voor hoeft te doen. Het zijn de dingen die je na aan het hart liggen, ook wel ‘hartenwensen’ genoemd. Als je die nu eens verkent en op een rijtje leert zetten. En dan? Dan is er vaak een innerlijk stemmetje dat ons ervan weerhoudt om die wensen te volgen. Dat zegt dat je ‘eerst dit, en dan pas dat kan (mag!) doen’. Wat zou het fijn zijn als je het volume van dat stemmetje eens wat lager zet, of misschien zelfs helemaal uit. Dat je stilstaat bij je gedachten en gevoelens en alles er gewoon laat zijn.

  Stemmetje
  Je hart volgen is echter niet altijd eenvoudig. Dat stemmetje van binnen kan allerlei drempels opwerpen en zorgt daarmee juist dat je bezig blijft met dingen die stress geven of te veel energie kosten.
  Wat zou het fijn zijn als je af en toe van een afstand ernaar kunt kijken en gefocust kunt blijven op je hartenwens. Hoe zou het zijn als je met meer compassie naar anderen en jezelf kunt kijken? Als je het stemmetje leert om aardige dingen te zeggen, je aan te moedigen, je te ondersteunen in plaats van tegen te werken? Soms gebeuren er nu eenmaal vervelende en nare dingen. Dat kun je niet altijd voorkomen. Je kunt wel beslissen hoe je ermee omgaat. Je bent niet je gedachten of je gevoelens.

  Beïnvloedbare zaken
  Bovenstaande principes zijn gebaseerd op ACT: ­Acceptance & Commitment Therapy. Bij Yoi helpen we je om je te richten op zaken die je direct kunt beïnvloeden, zoals je eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Blijven vechten tegen dingen die onvermijdelijk zijn, gaat ten koste van waardevol energie. We helpen je liever bij het leren ontwikkelen van lef om te leven.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply