Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Echt een cadeautje voor mezelf’
  Rate this post

  Al jarenlang help ik mensen. Eerder deed ik dat onder andere in de functie van docenttrainer, pastoraal werker en dominee, en nu ben ik loopbaanbegeleider. In mijn vorige banen, maar ook in mijn huidige baan, merkte ik dat de communicatie tussen mijzelf en mijn gesprekspartners soms niet optimaal was. Ik liep tegen bepaalde dingen aan die ik anders zou willen, maar ik wist niet hoe ik dat voor elkaar kon krijgen.

  Ik zocht een manier om mijn boodschap goed over te ­brengen om een verandering teweeg te brengen bij degenen die ik begeleidde, en ging onderzoek doen naar manieren om verandering aan te brengen in mijn manier van communiceren. Ik kwam uit bij een opleiding tot NLP ­Practitioner. ‘NLP’ staat voor ‘Neuro-Linguïstisch Programmeren’. Behoorlijk wat mensen die ik erover spreek, zijn wel benieuwd naar wat ze ermee kunnen, maar denken dat het iets zweverigs of vaags is, en verdiepen zich er verder niet in. Maar NLP is helemaal niet iets vaags. Het is juist heel praktisch toepasbaar in allerlei banen en situaties waarbij goed communiceren belangrijk is. En dat zijn natuurlijk heel veel banen en situaties, want communicatie speelt overal een rol in. Wil je de communicatie tussen jezelf en anderen verbeteren, dan moet je bij jezelf beginnen.
  Daarom oefen je veel met de anderen in de groep, en alles wordt vervolgens uitgebreid besproken. Belangrijk daarbij is de vraag ‘wat ervaar je?’. Door de training heb ik inzicht gekregen in onbewuste ­processen in mezelf die een rol spelen in mijn communi­catie met anderen. Iedereen communiceert namelijk volgens een bepaald eigen patroon en reageert op een bepaalde manier op een ander. Met NLP krijg je hand­vatten om veranderingen aan te brengen in je manier van ­communiceren. Dat is één van de voordelen van NLP: je krijgt enorm veel zelfinzicht, en voor mij geldt dat ik in mijn huidige baan van loopbaanbegeleider nóg ­beter vragen kan stellen en nóg beter anderen kan moti­veren en in beweging kan brengen. Dat vind ik grote winst!

  De meeste plekken waar NLP-trainingen gegeven worden zijn nogal uit de buurt, maar Kies Koers is dichtbij, en ook nog eens op een prachtige locatie. Ymkje is enorm enthousiast, betrokken, bevlogen en behulpzaam. Iedere deelnemer is weer anders: sommigen zijn meer visueel ingesteld, anderen meer auditief. Ymkje laat iedereen ervaren wat NLP voor hem of haar kan betekenen.

  Ik heb de training echt ervaren als een cadeautje voor mezelf, en heb er veel van opgestoken. Inmiddels ben ik ­begonnen aan een vervolgtraining, de NLP Master­opleiding, want ik wil dóór!
  – Annebouk Veurman uit Aldtsjerk

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply