Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Vraag het Mo: écht eerlijk zijn
    4/4 - (1 stemmen)

    Wat voorafging
    Jan* is een selfmade ondernemer van een bloeiend bedrijf en heeft een gezin. Ondanks zijn zakelijke succes en de fijne gezinssituatie mist Jan een gevoel van zelfvertrouwen. Dit uit zich vooral in situaties waarin hij een confrontatie dient aan te gaan met mensen waarmee hij een goede band heeft, zowel privé als zakelijk. Jan durft dan niet eerlijk te zijn en voor zijn eigen mening uit te komen in de angst dat anderen, bijvoorbeeld zijn vrouw of werknemers, hem zullen afkeuren. Hierdoor voelt Jan zich niet vrij en verliest hij energie, maar ook zijn goede gevoel naar zijn gezin en zaak.

    Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
    Vroeger kon Jan op school niet gemakkelijk meekomen en werd hij hierdoor in het speciaal onderwijs geplaatst. In zijn tijd werd dit door zijn omgeving de ‘LOM-school’ genoemd. Om zich heen zag hij dat anderen het beter deden en hij werd daardoor onzeker. Jan had het gevoel dat hij anders was en er niet bij hoorde. Na de middelbare school kreeg hij een vaste aanstelling bij de onderneming waar hij voor zijn vakantie al werkte. Na hier jaren werkzaam te zijn geweest, ontstond de mogelijkheid om een deel van de zaak over te nemen. Hierdoor kreeg Jan op een andere manier te maken met personeel. Een deel van het personeel kende hij al lang. Hierdoor vond hij het moeilijk om daar grenzen te trekken en te vertellen wat hij eigenlijk wilde. Waar mogelijk liet hij lastige gesprekken met werknemers aan anderen over. In zijn thuissituatie liet hij bepaalde zaken maar gaan, waardoor zijn vrouw alle ruimte kon innemen om soms buiten proporties te reageren. Ondanks zijn succes in het leven wist Jan dit patroon niet te doorbreken.

    Wat te doen?
    Het is belangrijk dat Jan zijn grenzen weet te bewaken. Als Jan helder heeft wat zijn normen en waarden zijn, kan hij richting geven aan zijn bestaan. Jan kan leren om vanuit zijn ‘ik’ op een prettige en eerlijke manier te communiceren. Dit kan hij doen door te benoemen wat hij voelt en denkt. Daarna kan Jan de situatie benoemen vanuit de ander, zodat er begrip kan ontstaan. Ten slotte is het belangrijk dat hij teruggaat naar zijn grenzen en behoeften en dit kort en duidelijk maar respectvol te communiceren.

    Hoe is de situatie nu?
    Doordat we tijdens de sessies verschillende situaties ­hebben geoefend, durft Jan nu beter op een gepaste ­manier open en eerlijk zijn. Hij voelt dat hij in zijn kracht staat en weer met volle energie van het leven kan ­genieten. Daardoor is ook zijn zelfvertrouwen groeiende. Dit uit zich in het ervaren van meer eenheid met zijn vrouw. Zij weet immers nu waar ze aan toe is en kan rekening met hem ­houden. Op de werkvloer draagt Jan met zijn eerlijke ­feedback bij aan de persoonlijke groei van zijn werknemers, en hij wordt hij hierdoor meer gewaardeerd.
    *De naam is om privacyredenen aangepast.

    Over Mo
    Mohini Schevelius (50) is ­geregistreerd relatietherapeut en relatiecoach. Ze vindt het belangrijk dat partners communiceren vanuit eerlijkheid, en op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Het is haar overtuiging dat een relatie kan standhouden als beide partners ­openstaan voor elkaars gevoelens en verlangens en van elkaar leren. Elke uitgave beantwoordt Mohini vragen van lezers over relaties en relatieproblemen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply