Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Een afscheid mag een eerbetoon zijn’
  Rate this post

  Elk mens is uniek. Daarom verdient elk mens bij het einde van het levenspad ook een uniek afscheid. Een afscheid dat bij zijn of haar levenswijze past en waar nabestaanden met een goed gevoel op kunnen terugkijken. Om dat te realiseren doe ik, Birgit Boer van Yarden & Lucía uitvaartzorg, mijn best om elke wens te achterhalen. Tijdens gesprekken met nabestaanden lees ik tussen de regels door en vraag ik verder. Zo geven we de uitvaart samen een persoonlijke tint, in plaats van een wensenformulier in te vullen met standaardantwoorden.

  Als uitvaartverzorgster met zeer ruime ervaring kom ik bij mensen binnen op het moment dat zij het meest kwetsbaar zijn. Ruimte, rust, een vertrouwde omgeving en oog voor de mens en zijn of haar emoties; dat zijn dingen die enorm belangrijk zijn. Praten met elkaar, ontdekken en doorgronden hoe een leven in elkaar heeft gezeten. Wat belangrijk voor iemand was. Luisteren en meedenken.

  Bespreken
  Wat moet er zoal besproken worden? Allereerst is het goed om te bespreken waar een overleden dierbare de laatste dagen mag verblijven. Bijvoorbeeld in een eigen omgeving, zoals het woonhuis, maar er kan ook voor een andere plaats gekozen worden. Wie gaat de laatste zorg verlenen? Samen met nabestaanden de overledene verzorgen of wilt u het overlaten aan een professioneel team?
  Mag er wel of geen afscheid genomen worden? Er kan voor gekozen worden om een dierbare in de herinnering van genodigden te laten voortleven zoals hij of zij bij leven was. Of juist dat iedereen nog een laatste keer afscheid mag nemen. Waar vindt de uitvaart plaats?

  Afscheid nemen
  Bij crematorium, uitvaartcentrum en begraafplaats Steenbrugge worden alle uitvaartdiensten onder één dak verzorgd. Afscheid nemen van een dierbare is een van de moeilijkste dingen in het leven. Of het nu gaat om het opbaren, de begrafenis of crematie, condoleance op de dag voorafgaand aan de uitvaart of aansluitend aan de plechtigheid met een hapje en drankje, of de vorm van asbestemming of nagedachtenis en vele vormen, soorten en maten. Voor grote maar ook kleine budgetten.
  ‘We staan voor u klaar en bieden een plek waar u de rust en ruimte krijgt om te rouwen en te herdenken samen met uw gasten’, aldus Ivonne Kapelle, locatiemanager van Steenbrugge. ‘Het afscheid kunt u op uw eigen wijze vormgeven, zowel tijdens de uitvaartplechtigheid als bij de condoleance. Wij kunnen bijvoorbeeld al uw wensen met betrekking tot presentaties tijdens de plechtigheid voor u verzorgen. Maar ook uw wensen op het gebied van de catering. Geef uw wensen aan, dan zullen wij ons uiterste best doen om aan uw wens tegemoet te komen. We staan er wel om bekend dat hier bijna alles mogelijk is. Vaak denken mensen dan aan heel bijzondere, bijna extravagante uitvaartwensen. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet; ook als u kiest voor een ingetogen uitvaart zonder alle toeters en bellen, is dat een unieke wens. Ook die respecteren we en voeren we zo goed mogelijk uit.’

  Invulling
  Wat ook heel belangrijke dingen zijn om eens over na te denken, zijn de antwoorden op de volgende vragen: is iedereen welkom of wordt er gekozen voor een kleine kring van dierbaren? Hoe ziet een afscheidsplechtigheid eruit? Past het bij de wensen en levensloop van de overledene?
  Samen met de nabestaanden vul ik deze dag in. Hun wensen staan centraal; ik sta met raad en daad bij. Wie wil of mag er spreken, welke muziek mag er gespeeld worden? Mogen er bloemen gegeven worden of misschien een gift voor een goed doel? Waar is er na afloop gelegenheid om te condoleren en welke consumpties horen hierbij? Een kopje koffie met iets lekkers of een aangeklede borrel? Hoe ziet de rouwkaart eruit? En, heel belangrijk: welke tekst mag erop staan en is passend en persoonlijk?
  Ik streef ernaar om de nabestaanden zo goed mogelijk te begeleiden vanaf het eerste moment van contact tot het na afloop napraten over de uitvaart en de rekening. Ik heb, indien gewenst, dagelijks contact met nabestaanden en ben het vaste aanspreekpunt. Dag en nacht.

  Nadenken over de uitvaart
  Ook als het nog lang niet zover is, kan het goed zijn om eens na te denken over uw uitvaart. Of over de uitvaart van een van uw dierbaren. Daarbij kan ik u helpen. In alle eerlijkheid, openheid en in een voor u vertrouwde omgeving. Samen, met een lach en misschien ook een traan. Bel gerust, ook als u alleen een vraag heeft over diverse aspecten van een uitvaart. Bij mij vindt u een luisterend oor en goed, helder advies of antwoord. Bel, mail of schrijf mij gerust. Maar tot die tijd wens ik u alle goeds en… geniet van het leven!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply