fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Een alcoholprobleem: een ver-van-mijn-bed-show of herkenbaar?

  Alcoholisme is lastig te herkennen
  Het aantal mensen met een alcoholprobleem neemt toe: in Nederland heeft inmiddels 10% van de bevolking (ernstige) problemen met alcohol. Bij een alcoholprobleem gaat het niet eens om het aantal glazen dat je drinkt. Het gaat meer om de manier waarop je met drank omgaat, en de gevolgen daarvan. In de praktijk is het echter lastig om te bepalen of het nou echt gaat om een probleem, of dat het gaat om incidenteel een paar glaasjes teveel. Daarbij hebben de meeste drinkers meestal niet door dat zij een probleem hebben, en herkent de omgeving het ook niet als zodanig.

  Kenmerken alcoholprobleem
  Je kunt op verschillende dingen letten. Heb je steeds meer drank of sterkere drank nodig om hetzelfde effect te bereiken? Merk je dat het geen zin heeft om jezelf grenzen te stellen, omdat je daar toch wel overheen gaat? Heb je vaak een kater, en drink je ook weleens om je kater tegen te gaan? Verder zijn er nog een aantal andere duidelijke symptomen van een alcoholprobleem, namelijk:

  – elke dag veel drinken en excessief alcohol gebruiken
  – regelmatig overdag drinken
  – niet in staat zijn om te stoppen met drinken
  – black-outs nadat je hebt gedronken
  – verplichtingen niet nakomen vanwege je drankgebruik

  De zichtbare gevolgen
  De gevolgen van een alcoholprobleem zijn niet mis. In de eerste plaats zijn er lichamelijke gevolgen. Je slaapt slecht, hebt last van trillen en transpireren en komt aan. Ook heb je een grote kans op klachten als geheugenverlies, en op schade aan je hersenen, nieren en lever. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gevolgen op sociaal gebied, zoals problemen in je relatie en in vriendschappen. Je werk begint eronder te lijden, en je krijgt misschien zelfs te maken met ontslag. Langzaamaan krijgt alcohol een steeds grotere rol in je leven, totdat je er helemaal afhankelijk van bent.

  Herkenbaar?
  Herken je je in de kenmerken en symptomen van een alcoholverslaving? Dan is het verstandig om tijdig hulp in te schakelen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply