Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een andere kijk op hulp aan Afrika
    Rate this post

    Gambia, aan de westkust van Afrika, is een van de armste landen van Afrika. Om dit land en de bevolking te helpen, is steun van de westerse wereld nodig. Maar Gambia heeft weinig aan alleen maar steun in de vorm van geld en goederen. Dat zorgt er namelijk voor dat de afhankelijkheid van het Westen in stand blijft.

    Stichting Robin Hood pakt het anders aan. Sinds 2000 ontwikkelt de Stichting Robin Hood, in samenwerking met de locale bevolking, projecten in Gambia die gericht zijn op economische groei, waar de bevolking zelf voor zorgdraagt. Op die manier wil de stichting bereiken dat de Gambianen op eigen benen kunnen staan.

    Focus op ouders en financiële ontwikkeling
    De stichting beschouwt, naast onderwijs, het genereren van eigen financiële middelen als van grote toegevoegde waarde voor de verdere ontwikkeling van de Gambianen; niet alleen door het verwerven van kennis, maar ook door het gebruikmaken van de mogelijkheden in Gambia zelf bij de bouw van scholen en productie voor materialen die nodig zijn. Met plaatselijke werklieden en bedrijven en met een nadrukkelijke inbreng van de Gambianen zelf. Het geeft hun uiteindelijk een betere financiële positie, waardoor ouders zelf het onderwijs kunnen betalen en zij deze ontwikkeling weer kunnen overbrengen aan hun kinderen.

    Wil je meer weten over de visie en de werkzaamheden van de stichting? Kijk dan op de website!

    Meer is minder
    Al meer dan 60 jaar worden er enorme bedragen besteed en wordt er veel hulp geboden aan Afrikaanse landen. Maar ondanks deze hulp zijn er maar weinig duurzame successen te benoemen. Weliswaar worden er allerlei afzonderlijke doelstellingen gehaald, zoals het bouwen van waterputten, bruggen, scholen en andere gebouwen, maar de langetermijndoelstelling en het op eigen benen staan wordt nergens gehaald. Deze landen blijven daarom nog altijd afhankelijk.

    Hulp, afhankelijkheid en kansen
    – Er is geen financiële draagkracht om alle verkregen middelen in stand te houden. Men blijft afhankelijk.
    – Hulp heeft leiding, structuur en stroomlijning nodig, en die krijg je alleen door ervaring.
    – Hulp maakt de Gambianen passief, want zij verliezen hun creativiteit en inventiviteit.
    – Gratis artikelen uit het buitenland drijven lokale ondernemers uit de markt.
    – Hulp sluit niet aan op wat de mensen nu al kunnen, ook niet op wat er in de toekomst eventueel mee gedaan kan worden.
    – Medelijden en sympathie geven geen gelijke kansen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply