Het is niet te ontkennen dat een massage een heel persoonlijk proces is. Je laat je lichaam volledig tot rust komen in de handen van een ander en durft je kwetsbaar naar deze persoon op te stellen. Het is een stille afspraak van wederzijds vertrouwen en kwetsbaarheid. Door jezelf hier volledig voor open te stellen, haal jij het maximale uit je massage.
Ook kan een massage veel losmaken in je eigen lichaam. Er komen een boel spanningen los die je lichaam lange tijd heeft vastgehouden en meegedragen. Dit uit zich vaak in verharde, pijnlijke spieren. Niet gek dus, dat een massage echt wel emotioneel beladen kan zijn.
Geluksstoffen
Veel mensen voelen dat ze, ook na de massage, vaak gevoeliger en emotioneler zijn. Prikkelbaarder, misschien, al is dit maar even. Dit is heel gebruikelijk. Na een tijdje zul je merken dat je lekkerder in je vel zit en beter reageert op bijvoorbeeld stress en druk van buitenaf. Je voelt je letterlijk fijner in je eigen lichaam. Tijdens een massage maak je oxytocine (oftewel het ‘knuffelhormoon’), endorfine en serotonine aan. Waar endorfine helpt om pijn en stress te onderdrukken, bevordert voldoende serotonine bijvoorbeeld je gevoelens van geluk, rust, lust en zelfvertrouwen. Al met al drie stoffen die pijn stillen en het geluksgevoel verbeteren dus.
Loslaten en laten gaan
Massages zijn voor veel mensen momenten van reflectie, van volledige ontspanning en rust. Je bent je hyperbewust van je eigen lichaam en de manier waarop het op energie reageert en die vasthoudt. Sommige mensen ervaren het loskomen van deze opgespaarde energie als tintelingen of koude rillingen, een ander voelt de tranen opwellen. Ons lichaam is namelijk in staat om emotionele informatie fysiek op te slaan. Het kan dus zijn dat de aanraking of de plek die behandeld wordt herinneringen oproept die je nu kunt loslaten. Al deze reacties zijn onderdeel van een mooi proces: het betekent dat er daadwerkelijk wat gebeurt in je lichaam. Door ze te omarmen, laat je ze los en laat je ze in het verleden. Behalve een fysiek proces werkt een massage absoluut door op je mentale gesteldheid; twee facetten die diep met elkaar verweven zijn. Dat je lichaam en mentale gezondheid losstaan van elkaar, is een idee dat met name in westerse culturen heerst. In de oosterse culturen kijkt men hier anders naar: als twee zijden van de medaille.
– Bas Rijnbout
Thailand
Masseur Bas Rijnbout gaat geregeld naar Thailand om zijn kennis rond massages te vergroten, waaronder de inzet van massage bij trauma’s, acupressuur (onder andere bij zwangerschapsklachten) en ontspannende Thaise oliemassages. In iedere editie van ForYou Magazine deelt hij deze kennis.
Reageer op dit artikel