Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een betere wereld begint… bij je kinderen!
    Rate this post

    Kruipen, lopen, praten, tandenpoetsen, fietsen, altijd netjes ‘dankjewel’ en ‘alsjeblieft zeggen’… Er is zoveel dat jij je kinderen wilt leren. En milieubewust bezig zijn, staat misschien niet erg hoog op het lijstje. Toch is dit erg belangrijk. Onze kinderen moeten nog lang na ons van deze planeet kunnen genieten, dus het is helemaal niet gek om ze te leren hoe ze hier zo zuinig mogelijk mee moeten omgaan. Gelukkig hoeft dit helemaal niet zo moeilijk te zijn als je misschien denkt. In dit artikel geven we je tips.

    Water en energie besparen
    Dit lijkt misschien voor de hand te liggen, maar er zijn zoveel gemakkelijke manieren om je kinderen milieubewuster met water en energie te laten omgaan. Zet tijdens het douchen bijvoorbeeld een ouderwetse kookwekker in de badkamer, en voorkom zo dat je kinderen veel te lang onder de douche staan. Leer ze ook dat ze de kraan uit moeten zetten tijdens het poetsen van de tanden. Gaan ze een kamer uit? Zorg ervoor dat het een gewoonte wordt dat ze het licht uitzetten. Dit lijken allemaal simpele, ietwat strenge details, maar bij elkaar opgeteld zal dit een hoop schelen in het verbruik van water en energie. En dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

    Afval scheiden
    Het scheiden van afval klinkt in eerste instantie erg saai, maar samen met je kind kan het nog behoorlijk leuk zijn. Er zijn tal van spellen online waarbij kinderen het juiste afval in de juiste afvalbak moeten doen, dus waarom niet in het echt? Maak er een spelletje van met je kinderen: wie het meeste afval scheidt, wint. Laat daarnaast je kinderen de verschillende afvalbakken versieren, zodat ze zelf precies weten welk afval waarin moet. Zo leer jij je kinderen spelenderwijs afval te scheiden en wordt het een gewoonte zonder dat ze het zelf doorhebben.

    Voedselverspilling
    In Nederland gooien wij per persoon gemiddeld 40 kilo per jaar aan goed voedsel weg. Dit komt landelijk neer op zo’n 700 miljoen kilo per jaar. Dit heeft tal van negatieve effecten. Naast het feit dat er grondstoffen verloren gaan, zorgt voedselverspilling voor een toename in de uitstoot van broeikasgassen en zorgt het voor enorm veel afval. Maar hoe maak je je kind hiervan bewust? Een goed idee is om zogenaamde ‘kliekjesdagen’ te houden. Al het voedsel dat na de maaltijd over is, gaat in een bakje in de koelkast of vriezer en op kliekjesdag mag je kind als eerste kiezen welk kliekje hij of zij wil eten. Leer je kind daarnaast borden leeg te eten, in plaats van de helft weg te gooien en een uur later weer trek te krijgen. Misschien kun je samen met je kind eens naar een simpele documentaire over voedselverspilling kijken, zodat hij of zij goed begrijpt wat de gevolgen zijn van voedselverspilling.

    Wat kun je zelf al doen?
    Het is moeilijk om je kinderen te motiveren als je zelf nog moeite hebt met duurzaam leven. Niet getreurd: het feit dat je je kinderen iets wilt bijleren, is al een goed begin. Er zijn daarnaast genoeg gemakkelijke manieren waardoor je zelf milieubewuster wordt. Zo zijn er talloze apps die jou al kunnen helpen. En via een online energievergelijker vind je gemakkelijk groene energie. Neem ook de fiets in plaats van de auto. En vergeet vooral niet: leer je je kinderen om afval te scheiden? Doe dat zelf dan ook. Als ouder ben je immers het grootste voorbeeld van je kinderen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply