Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Een bijzondere ontmoetingsplaats
  Rate this post

  Toon Hermans, ooit bekend geworden met zijn onemanshow, zag zichzelf als clown. Maar hij was ook dichter, zanger en niet te vergeten kunstschilder. Zijn gedichten noemde hij versjes; veel schreef hij voor Rietje, zijn grote liefde, die in 1990 aan kanker overleed. Het plan om een ontmoetingsplaats te maken voor mensen met kanker steunde hij dan ook met hart en ziel. ‘Een lach en een traan’ was wat Toon Hermans uitstraalde. En omdat dit heel goed past bij deze ontmoetingsplaatsen, kennen we ze nu als Toon Hermans Huizen.

  Er zijn inmiddels al 60 inloophuizen in Nederland, waarvan 11 de naam van Toon Hermans dragen. De Amersfoortse huisarts Teun Elemans nam het initiatief om in Amersfoort een huis te openen. Sindsdien staat de deur open en is altijd een gastheer of gastvrouw aanwezig. Yvonne is een van de gastvrouwen: ‘Ooit had ik kanker en wat ik nodig had, was er toen niet. Nu kan ik dat wel aan een ander geven: aandacht, ruimte en een luisterend oor. En wat ook heel belangrijk is: het moet ook luchtig en gezellig kunnen zijn! Onze gasten voelen zich welkom en op hun gemak. We bieden dan ook afleiding in de vorm van activiteiten, zoals tekenen, schilderen, boetseren, een massage, lessen over mindfulness of meditatie.’
  Eerstelijns professionele zorg
  Naast deze activiteiten biedt het huis ook eerstelijns professionele zorg. ‘Mensen die hier komen, kunnen een beroep doen op professionele therapeuten. Wij bieden scholing aan mensen die in hun beroep of als vrijwilliger te maken krijgen met kanker en hebben cursussen en gespreksgroepen in huis.’ Ook is er speciale aandacht voor kinderen en jongeren die te maken krijgen met kanker.

  Professionals en vrijwilligers
  Het dagelijks werk wordt gedaan door de ­professionele begeleiders en zo’n 50 getrainde vrijwilligers. Door hen kan het huis van maandag tot en met vrijdag open zijn. Het huis is echter afhankelijk van donaties. Voor sommige activiteiten wordt daarom een vergoeding gevraagd. Ook bieden sommigen hulp in natura. Zo zorgde een bedrijf ervoor dat de binnenkant van het gebouw werd geschilderd en zorgt een groep vrouwen uit Bunschoten-Spakenburg jaarlijks voor de ‘grote schoonmaak’.

  Het Toon Hermans Huis in Amersfoort: een heel bijzondere ontmoetingsplaats voor iedereen die met kanker te maken heeft. Nader kennismaken met het Toon Hermans Huis in Amersfoort? Online kan dat via www.thha.nl en www.jongerenpit.nl. Of wees welkom aan de ­Regentesselaan 39 in Amersfoort. De deur staat open!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply