Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Een eerbetoon aan je kind

  Langzaam zakt het kleine kistje in de aarde. Het is hartverscheurend om te zien. De jonge ouders staan erbij. Totaal verbijsterd. Verloren. Verdrinkend in hun verdriet. De armen om elkaar heen geslagen. De dood hoort bij het leven, maar als dat leven nauwelijks de kans heeft gehad om zich te ontplooien, voelt dat zó onnatuurlijk en oneerlijk.

  Het is de nachtmerrie van iedere ouder: het verlies van je eigen kind. Soms is er een ziekte aan voorafgegaan, maar soms ook is de dood volkomen onverwachts gekomen en is het jonge leven ruw weggerukt uit een onbezorgd bestaan. Toekomstdromen vallen uiteen. Het is alsof er een stuk van jezelf is afgestorven. En te midden van al die emoties en dat intense verdriet moet dan ook nog de uitvaart geregeld worden.

  Niet te bevatten
  Wanneer iemand op hoge leeftijd overlijdt, zorgt dat doorgaans ook voor veel verdriet en gemis bij de nabestaanden. Maar als er kan worden teruggekeken op een voltooid leven zal het heengaan sneller en gemakkelijker geaccepteerd worden. Het is goed. Bij het overlijden van een kind is dit zó anders. Het is haast niet te bevatten. Het gemis is levenslang en heeft een grote impact op het leven van de ouders, eventuele broers en zussen en overige familieleden en naasten.

  Passend afscheid extra belangrijk
  ‘Daarom is het extra belangrijk om een mooi en passend afscheid voor het kindje te organiseren’, weten Kimberly van den Broek en Angela van Riel van In Memory Uitvaartverzorging, die onder andere gespecialiseerd zijn in het begeleiden van kinderuitvaarten. Kimberly: ‘De leeftijd van het kind speelt daarbij een grote rol. Als het gaat om een levenloos geboren kindje gaat het vaak om een klein, intiem afscheid met alleen de ouders en familie. Maar als het kind bijvoorbeeld al op school zat, heb je ook te maken klasgenootjes en hun ouders en ziet een uitvaart er doorgaans heel anders uit.’

  Eerbetoon
  ‘Dat maakt een kinderuitvaart ook zo anders dan een afscheid van iemand die een respectabele leeftijd heeft mogen bereiken’, vult Angela haar collega aan. ‘Je neemt niet alleen afscheid van je kind, maar ook van al je toekomstdromen en van het gezin dat je had. Een mooi afscheid is de erkenning van de liefde voor je kind. Vaak stellen we voor om de uitvaart een bepaald thema mee te geven, bijvoorbeeld van de tekenfilms waar je kind graag naar keek, dieren, superhelden of unicorns. We kunnen meedenken over de locatie van het afscheid. Dit hoeft niet per se in de aula van het crematorium of de begraafplaats, maar kan bijvoorbeeld ook gerealiseerd worden in de kantine van zijn voetbalclub of op een mooie plek in de natuur. We kunnen de favoriete kleur van je kindje laten terugkomen in het kistje, de bloemen, de stoelen en de rest van de decoratie. Al die details met elkaar maken het afscheid tot een afscheid dat bij jouw kind past. Zo herinnert iedereen jouw kind zoals hij of zij was: blij, vrolijk, grappig en soms ondeugend. Daarnaast past het voor de aanwezige kinderen ook beter in hun belevingswereld. Het overleden broertje, zusje of vriendje is herkenbaar.’
  Kimberly: ‘Het verdriet en het gemis kunnen wij niet wegnemen, maar we kunnen wel alles in het werk stellen om een passend eerbetoon aan jouw kindje neer te zetten.’

  Wist je dit?
  Sinds 3 februari 2019 is het met terugwerkende kracht mogelijk om levenloos geboren kinderen in de Basisregistratie Personen (BRP) te registeren. Ook stilgeboren baby’s die voor deze datum ter wereld zijn gekomen kunnen worden opgenomen in de basisregistratie.
  Bij de aangifte van een stilgeboren kindje maakt de duur van de zwangerschap niet uit. Je beslist als ouders overigens zelf of je je kindje wel of niet wil aangeven om daarna een verzoek te doen tot registratie in de BRP.

  Een uitvaart op maat
  Een uitvaart is altijd een persoonlijke aangelegenheid, vinden Kimberly en Angela van In Memory Uitvaartverzorging. Er zijn bij een begrafenis of crematie dan ook geen standaardoplossingen die zij altijd toepassen, maar ze kijken altijd met nabestaanden hoe zij een uitvaart zo mooi en persoonlijk mogelijk kunnen maken. Of je een traditionele, moderne, religieuze of duurzame uitvaart wilt realiseren, Kimberly en Angela kennen de mogelijkheden. Zij staan je in deze moeilijk tijd graag bij om het precies vorm te geven zoals jij dat wilt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply