Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Een fit lichaam: geen overbodige luxe!

  Ben jij dat thuiswerken ook zo zat? Normaal was het altijd wel lekker, zo’n dagje thuiswerken. Geen reistijd, werken in alle rust en lekker je eigen koffie of thee drinken.
  Maar inmiddels, na al die maanden, is het leuke er wel vanaf. Dat geldt ook voor ons lichaam: weinig beweging, toch even ongezond snacken tussendoor en een slechte werkhouding hakken erin, om over het continue beeldscherm-staren nog maar niet te spreken.

  Door het thuiswerken ontstaan er tien veel voorkomende klachten. Dit komt door drie factoren:
  – Langer achter elkaar doorwerken
  – Werken in een verkeerde houding
  – Een verhoogde mate van stress door het gebrek aan uitlaatkleppen

  Dezelfde houding
  Als je gedurende langere tijd achter elkaar in dezelfde houding doorwerkt, kunnen deze klachten ontstaan:
  1. Lage rugklachten
  2. Kramp in de benen
  3. Polsklachten
  4. Tintelende vingers

  Hoe kunnen we deze klachten voorkomen? Beschouw het menselijk lichaam als een soort motor. Wanneer je beweegt, wordt de motorolie warmer en dunner. Tussen de weefsels in het menselijk lichaam zit ook een soort olie. Die zorgt ervoor dat we soepel blijven. Deze olie moet smeuïg worden voor die goed werkt. Wanneer we bewegen maken we deze olie smeuïg. Als we lang in dezelfde houding zitten dan verdikt de olie juist weer en worden we stijver. Hoe langer je zit, hoe dikker de olie, hoe stijver we ons voelen.
  Zorg dus dat je tussendoor beweegt! Zo houd je je smeerolie en dus je lichaam soepel. Je kunt een grote zandloper op je bureau neerzetten met een looptijd van een half uur. Zo krijg je een visueel seintje wanneer het tijd is om de olie te smeren.

  Verkeerde houding
  We werken vaak in een verkeerde houding. Een krappe zolderkamer met een slechte stoel, een te lage keukentafel of een PC of laptop die op de verkeerde hoogte staat. We zien dan deze klachten:
  5. Nekklachten
  6. Schouderklachten
  7. Armklachten

  De oplossing is simpel. Een pijnklacht die ontstaat en gevoeld wordt tijdens de houding, komt doorgaans door die houding. Stel, je houdt je hand boven het vuur. Op het moment dat het te warm wordt, haal je hem weg. Houding werkt net zo. Op het moment dat je last krijgt, moet je iets doen! Reageer op het signaal dat je lichaam geeft. Stop de houding en ga even wat bewegen.

  Stress
  De derde factor die verschillende klachten oplevert, is de toegenomen stress. Stress verergert alles en zorgt vaak ook nog voor:
  8. Hoofdpijn
  9. Vermoeidheid

  Door verhoogde spierspanning ontstaat:
  10. Pijn in de spieren

  Eigenlijk is ons lijf helemaal niet gemaakt voor de langdurige stress van onze moderne westerse wereld. Daarom zien we veel mensen met een verhoogd stresshormonen-niveau. De stresshormonen moeten, nadat ze zijn aangemaakt, snel terug naar het basisniveau. Maar we blijven juist permanent in een staat van ‘arousal’: we staan op scherp.
  Ook hier is even rustig bewegen de oplossing. Las regelmatig pauzes in en ga een rondje lopen zonder telefoon. Dan krijgt je lichaam de kans om het stresshormonen-niveau terug te brengen naar normaal.

  Conclusie
  Jammer genoeg is de conclusie dat al deze drie factoren elkaar negatief beïnvloeden. Als er stress is, staat er meer spanning op de spieren. Als deze spieren ook nog langer moeten werken vanuit een verkeerde houding, nemen de klachten toe.
  Het overkoepelende advies is daarom even bewegen. Dit zorgt ervoor dat je houding verbetert, je stresshormonen-niveau omlaag gaat en je ‘motorolie’ verwarmd wordt.
  De fit20 training is een zeer effectieve manier om de drie factoren te bestrijden. De training heeft een positieve werking op de smeerolie, zorgt voor een goede houdingsbewustzijn, en zorgt ervoor dat stresshormonen sterk afnemen. Omdat de training altijd op afspraak is, heel weinig tijd kost en de fit20 trainer je zorgvuldig begeleidt, levert het geen extra stress op, maar laadt het je juist op.

  Gun jezelf een personal trainer
  Wil jij ook een gratis en vrijblijvende kennismakingstraining ervaren? Tine en Marieke ontvangen je graag in hun fit20 studio in Hillegersberg. Vraag nu jouw kennismakingstraining aan!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply