4/4 - (1 stemmen)
 • Een ‘fit’ voetje halen…
  4/4 - (1 stemmen)

  Zeggen jouw kinderen ook weleens dat ze last hebben van hun voeten? Niet vreemd na een lange dag wandelen, spelen of ravotten. Bovendien groeien kindervoeten in hoog tempo, waardoor ze binnen de kortste keren uit hun schoenen groeien.

  Als kinderen regelmatig klagen over pijn in hun voeten, is er wel degelijk iets aan de hand en moet je dat serieus nemen. Het is dan goed om een afspraak bij een registerpodoloog te maken, zodat zij je kan vertellen wat er aan de hand zou kunnen zijn en wat eraan te doen is.

  Goed te behandelen
  Hielpijn, snel zwikken, en pijn in de knieën tijdens sporten komen vaak voor! ‘Hielpijn is de meest voorkomende blessure’, vertelt ervaren registerpodoloog Miranda den Hengst. Een vaak voorkomend voetprobleem is morbus sever, een ontsteking aan het hielbeen. Deze aandoening komt vooral voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar die actief sporten. ‘Dit komt doordat er tijdens sporten of spelen druk komt op het hielbeen, waarbij er pijn en zwelling ontstaat aan de achterkant van de voet. Klaagt je kind geregeld over pijn in de hak? Dan bestaat de kans dat hij of zij hier last van heeft.’
  Dit is niet iets om je zorgen over te maken en is goed te behandelen met steunzolen en rust nemen als je pijn hebt. Het is heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren en daar de activiteit op aan te passen, al valt dit overigens niet altijd mee! Kinderen zijn snel geneigd om gewoon door te sporten en te spelen. En daarbij kan er iets misgaan.

  Steunzool
  ‘Denk bijvoorbeeld aan snel zwikken. Hierdoor raken de enkelbanden overrekt. Dit is overigens niet altijd pijnlijk voor kinderen, maar wel goed te behandelen met een steunzool, zodat de enkelbanden weer kunnen aansterken en de kinderen meer stabiliteit in de enkels krijgen. Wanneer dit onbehandeld blijft, houden de kinderen slappe enkelbanden en dit kan zeker op latere leeftijd voor problemen gaan zorgen.’

  Schoenadvies
  ‘Knieklachten zie je ook vaak bij jonge tieners. Die kunnen voortkomen uit een platvoet en hierdoor worden de pezen belast. Met een zooltje los je dit goed op. Daarbij adviseer ik altijd om spierversterkende oefening onder begeleiding van de fysio te nemen. Schoenadvies is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Daarom neem ik dit altijd mee! Veel van deze blessures zijn op te lossen door middel van goed schoeisel en eventueel een steunzool.’

  Echografie
  ‘Sinds april kun je bij mij in de praktijk terecht voor echografie. Dat is een waardevolle aanvulling die helpt bij het stellen van de juiste diagnose. Met echografie kijk ik in de voet en kan ik kapsels, spieren, pezen, botten, slijmbeurzen en zenuwen in kaart brengen. Ook heb ik met echografie een mooi controlemiddel in handen om te kijken of de therapie werkt.’

  Facts & Figures
  – Zo’n één op de tien kinderen tussen de 8 en 13 jaar heeft last van Morbus Sever (hielpijn).
  – Veel klachten (zoals morbus sever) zijn onschuldig van aard. Maar het is wel belangrijk het kind te helpen om pijn te verminderen.
  – Ook groeipijn kan veel klachten met zich meebrengen. Groeipijn ontstaat doordat de spieren korter zijn dan de botten. Dit gaat vanzelf weer over.

  Expert
  Als gediplomeerd registerpodoloog behandelt Miranda den Hengst klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug die komen door de stand van je voeten. Voor haar advies en diensten heb je geen verwijzing van een huisarts nodig. De voeten spelen een heel belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen.

  Vraag aan de specialist
  Mijn kind loopt erg met de voeten naar binnen, waardoor hij gemakkelijker struikelt. Moet ik hiervoor een podoloog opzoeken?

  Oplossing
  Een afwijkend looppatroon hoeft niet altijd een reden te zijn om in actie te komen. Als je merkt dat je kind er last van heeft, dan kan het natuurlijk wel heel verstandig zijn om een deskundige te laten meekijken!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply