Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een groene badkamer…
    Rate this post

    Een groene badkamer? Moet ik de verfkwasten gaan pakken en de kleur veranderen? Nee hoor, helemaal niet. Maar in deze huidige tijd wordt er van onze voeding verwacht dat die zo natuurlijk mogelijk is met zo min mogelijk verkeerde stoffen erin. Steeds meer mensen gaan koken zonder pakjes en zakjes.

    Het moet zo natuurlijk mogelijk en het liefst biologisch. Maar heb je wel eens gedacht aan de producten die je gebruikt om jezelf dagelijks te verzorgen, zoals shampoo, douchegel of tandpasta? Ook hierin zitten vele ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor jezelf, maar ook voor het milieu. Als je onder de douche gaat, komt het middel waar je jouw lichaam of haar mee verzorgt terecht in het doucheputje en zo weer in het afvalwater, dat weer gezuiverd moet worden. Je kunt hier iets aan veranderen als je dat wilt. Ten eerste voor je eigen gezondheid om zo goed mogelijke producten te gebruiken, en ten tweede kun je gelijk iets goeds doen voor het milieu. Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Mooi toch?
    Maar wat kan er dan zo schadelijk zijn aan de producten die je nu gebruikt? In de jaren 50 is de cosmetische industrie opgekomen, en werd het mogelijk om synthetische producten te maken. Het werd mogelijk om de voeding en cosmetica kunstmatiger te maken, en hierdoor werd die ook goedkoper. Er kwamen synthetische ingrediënten die ook nu nog worden gebruikt in onze cosmetica.

    Er is steeds meer discussie over de vraag over deze synthetische grondstoffen nu wel of niet goed zijn voor ons. Deze kunstmatige grondstoffen zijn minerale oliën, tensiden (SLS / SLES) en parabenen.

    • Minerale oliën zijn oliën die gewonnen wordt uit aardolie. Ze worden gezuiverd en bewerkt om ze geurloos en helder te krijgen. In veel producten die we dagelijks gebruiken, worden minerale oliën gebruikt, zoals lip­balsem, bodylotion en lippenstiften. Ze geven je huid een zacht laagje, dat prettig aanvoelt. Maar een nadeel is dat minerale oliën de huid afsluiten, en ze doen verder niets voor je huid. Ze verzorgen niet en trekken ook niet in de huid. Beter is het om natuurlijke oliën te gebruiken, zoals kokosolie, jojoba-olie of duivenpitolie.

    • Tensiden (SLS / SLES) vind je bijna in alle reinigende cosmeticaproducten, zoals shampoo, douchegel en tandpasta. Het zijn eigenlijk ontvetters, maar deze stoffen kunnen zó goed ontvetten, dat ze ook de natuurlijke oliën van je huid verwijderen. Hierdoor krijg je een droge, geïrriteerde huid. De tensiden maken dat het product schuimt. Je denkt dan ‘Mooi, dit wordt lekker schoon’, maar ze zijn veel te agressief! Het is een goedkoop ingrediënt en daarom wordt het nog veel gebruikt. Maar beter is het om dit ingrediënt te vermijden.

    • Parabenen zijn conserveermiddelen. Ze zitten in producten om ze langer en goed houdbaar te houden. Tegenwoordig zijn er veel mensen die gevoelig kunnen reageren op parabenen of er zelf allergisch voor zijn. Hierdoor is het belangrijk om bij producten te erop te letten dat er geen parabenen in zitten, maar gebruik te maken van natuurlijke conserveringsmiddelen. Er worden dan organische zuren gebruikt om het product op een natuurlijke manier te conserveren.

    Bovenstaande stoffen zijn de meest voorkomende stoffen waar je op kunt letten om je badkamer en jouw lichaam groener te maken. Er is ook een site, www.cosmeticanalysis.com, waarmee je kunt contro­leren hoe chemisch jouw product is dat je op dit moment gebruikt.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply