Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Een haarwerk in de schijnwerpers
  Rate this post

  Bij een haarwerk denk je al snel aan iemand die ziek is waardoor het haar uitvalt. Maar wist je dat haarwerken ook voor heel andere doeleinden gebruikt worden?

  Het aanmeten van haarwerken is heel dankbaar werk. Ik geniet elke keer weer wanneer iemand stralend van zelfvertrouwen de zaak weer uitloopt. Het is een fijne uitkomst voor mensen die chemotherapie ondergaan, last hebben van haaruitval of gewoonweg een nieuw, fris kapsel willen. Maar naast onze zaak zijn we ook op andere plaatsen actief. Achter het toneel, bijvoorbeeld.

  Onmisbaar
  Wat veel mensen niet weten, is dat we ook haarwerken verzorgen voor toneel- en filmproducties. Want ook daar is natuurlijk een grote vraag naar verschillende soorten kapsels. Een voorbeeld is Sinterklaas. Toen de Sint aankwam in het land, droeg hij een haarwerk van Frans Koopal Haarwerken! De baard van de Sint is natuurlijk onmisbaar en moet er zo ‘echt’ mogelijk uitzien. Daar hebben wij hard ons best op gedaan.

  Net als bij sommige andere haarwerken is de baard van Sinterklaas gemaakt van het duurste haar wat er bestaat: buffelhaar. Goed om te weten is dat dit haar wordt gewonnen door de buffels te scheren, net als bij schapen. Het haar is voor heel veel doeleinden geschikt. Zo liepen decennia geleden de rechters van Engeland al met pruiken gemaakt van buffelhaar. Maar ook voor de bekende musical ‘Cats’ zijn meerdere creaties gebruikt met deze speciale haarsoort. Niet zo gek, want buffelhaar is zó sterk dat het een mensenleven lang meegaat. En je kunt er alle kanten mee op. Voor Sinterklaas is het haar bijvoorbeeld gebleekt, om de baard zo wit mogelijk te maken.

  Beroemd
  Maar de Sint is niet de enige voor wie wij een haarwerk hebben mogen verzorgen. Ik sta er eigenlijk versteld van als ik besef hoeveel bekende mensen ik heb ontmoet en heb mogen helpen. Sommigen waren al erg beroemd toen ze bij ons in de stoel zaten. Anderen werden een tijd daarna bekend. Erg leuk om te zien dat ze daarbij gebruik hebben gemaakt van een speciaal haarwerk.

  Elk haarwerk wordt namelijk met zoveel liefde gemaakt. Ik kan me niet voorstellen dat ik er ooit mee zou stoppen. Het geeft me ontzettend veel energie om te zien dat mensen genieten van een nieuw kapsel, welke reden er ook achter zit. Soms is het belangrijk om even stil te staan bij wat je allemaal bereikt hebt. Dat doe ik misschien niet vaak genoeg. Maar een collega-grimeur wees me er laatst op dat er misschien wel duizenden mensen door Frans Koopal Haarwerken genieten van een nieuw kapsel. Met allemaal verschillende achtergronden. Dat is best gek om te beseffen. Maar stiekem ben ik er ook best een beetje trots op!

  Layla Koopal

  Een verhaal achter elk haarwerk
  Door mijn werk kom ik in aanraking met heel veel inspirerende mensen. Elk haarwerk is uniek, en vaak schuilt er ook een verhaal achter. Soms is dat heel verdrietig, maar het kan ook heel mooi zijn. Een tijd terug hebben we bijvoorbeeld een vrouw geholpen die al tien jaar streed tegen kanker. Zij wilde er mooi uitzien op het moment dat ze op haar sterfbed lag. Dit was zo’n sterke, positieve vrouw. Ik ben dan ook heel dankbaar dat we haar hebben mogen helpen bij dit bijzondere verzoek.
  Maar er zijn ook heel andere situaties dan mensen die ziek zijn. Er komen bijvoorbeeld ook regelmatig transgenders bij ons in de zaak. Laatst heb ik een vrouw geholpen die als man was geboren. Ze had al een heel proces ondergaan, maar een mooi, vrouwelijk kapsel was voor haar de kers op de taart. Samen hebben we met zorg een mooi haarwerk uitgekozen. Dat was voor haar het laatste stapje naar haar nieuwe identiteit. Geweldig dat ik deel mag uitmaken van dit soort bijzondere momenten!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply