Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Een herfstdip…? Dit jaar niet!
  Rate this post

  Het is weer zover: de dagen worden korter. Warme herinneringen aan de zomer maken plaats voor natte, koude en donkere herfstdagen. Het guurder wordende weer zorgt ervoor dat je minder zin hebt om de deur uit te gaan en de welbekende herfstdip ligt al gauw op de loer. Deze voorkomen? Dat kan met dit stappenplan!

  Stappenplan: weg met die herfstdip!

  1. Kom in beweging
  Sporten zorgt ervoor dat je lichaam het feelgood stofje endorfine aanmaakt. Hierdoor zul je de wereld om je heen een stuk positiever gaan zien en je een stuk fitter en gezonder gaan voelen. Zo heb je ook weer meer energie om dingen te doen.

  2. Plan leuke dingen
  Door leuke dingen te plannen heb je áltijd wat om naar uit te kijken. Plan een leuk avondje uit of een weekendje weg. Nog beter: combineer de eerste en tweede tip en plan een (wekelijkse) wandeling met vriendinnen of spreek met elkaar af om wekelijks samen te gaan sporten.

  3. Zorg voor voldoende vitamine D (en alle andere)
  Doordat de zon minder schijnt en je meer binnen zit, maakt je lichaam minder vitamine D aan. Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar strikt genomen een hormoon. Het is onmisbaar voor je botten en ondersteunt onder andere je afweersysteem en zenuwstelsel. Daarnaast beïnvloedt het ook je humeur. Het is dus van belang om hier voldoende van binnen te krijgen. Om toch aan je benodigde vitamine D te komen, kun je bijvoorbeeld meer vette vis eten, zoals zalm of makreel. Een goed vitamine D-supplement kan ook een oplossing zijn om genoeg binnen te krijgen.

  4. Zorg voor voldoende slaap
  Zorg voor 7 à 9 uur nachtrust. Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar ga naast de kwantiteit ook voor kwaliteit. Installeer een blauwlichtfilter op je telefoon en tablet en schakel deze vanaf 19.00 in. Kijk een halfuur voor het slapen gaan geen televisie meer en leg ook je telefoon of tablet opzij. Zorg voor een goed geventileerde en donkere slaapkamer. ’s Ochtends moeite met opstaan in het donker? Overweeg een ‘wake-up light’-wekker.

  5. Ga naar buiten voor een frisse neus
  Zelf ben ik wekelijks minimaal 8 uur buiten aan het werk om mensen te begeleiden in weer en wind. Ik heb gemerkt dat, ondanks dat we er altijd zo lekker over kunnen zeuren, het weer in Nederland bést goed te doen is. De keren dat het écht te bar en boos is, zijn op één hand te tellen. Ga lekker naar buiten voor een wandeling in het bos, de Ooijpolder of gewoon door de buurt. Of combineer tip 1, 2 en 5 en kom samen met een vriend of vriendin bij mij bootcampen!

  Pepijn van Afferen

  Wist je dat 40% van de bevolking last heeft van een dipje bij de seizoenswisselingen? 10% krijgt echt te maken met een seizoensgerelateerde depressie!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply