Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een koffer vol troost
    Rate this post

    Kinderen zijn enorm puur en gevoelig. Ze voelen als geen ander de sfeer in hun omgeving aan. Wanneer een kind, ongeacht de leeftijd, te maken krijgt met een heftige gebeurtenis, kan dit dan ook enorme invloed hebben.

    Het gaat niet alleen om ziekte of het overlijden van een dierbare, maar ook wanneer ouders gaan scheiden, kan een kind verschijnselen van rouw vertonen. Het liefst wil je daarom je kind beschermen van je eigen emoties en alle ellende in zijn omgeving, maar is dat wel verstandig?

    Als volwassene gaan we er vanuit dat een kind op dezelfde manier zijn verdriet verwerkt als wij, maar niets is minder waar. Een kind heeft een eigen manier om een situatie te plaatsen. Wat dat is, verschilt per kind. Het ene kind verwerkt zijn zorgen en verdriet door te zingen, veel te praten of erg druk te doen terwijl het andere zich juist helemaal terugtrekt en erg stil blijft of huilt. Ook extra aandacht trekken, voorzichtig contact zoeken, veel met knuffels spelen, schreeuwen en boos worden zijn manieren waarop een kind gevoelens van rouw uit.

    Er zijn enorme verschillen in de manier waarop een kind uiting kan geven aan onmacht en verdriet. Dit wordt met name bepaald door het karakter én door de manier waarop de omgeving met rouw en verwerking omgaat. Daarom is het belangrijk om je kind de ruimte en het begrip te geven dat het nodig heeft voor het verwerken en plaatsen van alle emoties en gevoelens waar het mee te maken krijgt.

    De neiging om je kind tegen alle heftige emoties die bij rouw en verlies komen kijken te beschermen, is natuurlijk. Je wilt dat kinderen zo lang mogelijk puur en zonder pijn kunnen leven. Toch is het belangrijk om duidelijk te maken wat er aan de hand is en het kind voldoende tijd en aandacht te geven om dit op zijn eigen manier en op eigen kracht te verwerken. Wanneer het kind vragen stelt is het belangrijk om hier concreet en duidelijk antwoord op te geven. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je hierbij rekening houdt met de leeftijd van het kind.

    Bij SKD Kinderopvang is het verwerken van rouw en verlies in het basisbeleid opgenomen. Wij bieden ondersteuning aan door onder andere het inzetten van ‘een Rouw­koffertje.’ In deze koffer vol troost zitten passende boeken en andere materialen die het kind kunnen helpen bij het verwerkingsproces.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply