Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Een luisterend oor
  Rate this post

  In 2007 zijn de deuren van inloophuis De Nardusbloem in Musselkanaal opengegaan; het eerste inloophuis in het noorden van het land. Eén van de bestuursleden van IPSO (waarbinnen veel inloophuizen in Nederland verenigd zijn) gaf destijds aan dat er boven Apeldoorn nog helemaal niets was, en initiatiefnemers Hans van Eck en Wilma de Lange, die op zoek waren naar een project voor mensen die in aanraking zijn gekomen met kanker, liepen bij de kennismaking met verschillende inloophuizen in het midden / zuiden van het land warm voor datgene wat deze huizen boden.

  Vanuit een al eerder opgerichte Stichting Nardus werd er gekozen voor de werknaam De Nardusbloem. De naam ‘Nardus’ was destijds bij oprichting van de Stichting gekozen vanwege de werking van deze plant: Jatamansi of Nardus is een zeer werkzaam kalmerend middel, vergelijkbaar met Valeriaan. Reeds in antieke tijden werd Jatamansi door Egyptenaren, Hebreeërs en Hindoes gebruikt voor rituele doeleinden, als parfum en medicijn. Nardusolie (gewonnen uit de wortelstok) intensiveert gevoelens van saamhorigheid en schenkt troost bij het verdriet om al het lijden.
  De Nardusplant is een schermbloemige; ieder bloempje op zich is maar klein. Inloophuis De Nardusbloem pretendeert niet grootse dingen te kunnen bieden, maar medemenselijkheid aan iedereen die er naar binnen loopt.

  Warmte en rust
  Inloophuis De Nardusbloem is iedere dinsdag en woensdag open. Er zijn dan gastvrouwen/ -heren die, onder het genot van een kop koffie / thee en wat lekkers, persoonlijke aandacht en een luisterend oor bieden aan iedereen die binnen komt lopen voor betrokkenheid, warmte en rust. Dit kan zijn als patiënt, ex-patiënt, familie, nabestaande of anderszins betrokkene.

  Activiteiten
  Behalve de ontmoeting in een hartelijke sfeer wordt er ieder dagdeel een activiteit georganiseerd, waarbij ontspanning en ontmoeting centraal staan. Deze activiteiten vinden gedeeltelijk plaats ín de gezellige leefruimte van het pand, zoals de creatieve middagen, verschillende workshops, de themabijeenkomsten, samen koken, samen eten.
  Maar bij mooi weer zijn er ook heel regelmatig activiteiten buiten in de grote ommuurde tuin die bij het inloophuis hoort. Zo wordt er jeu de boules gespeeld op een officiële baan, zijn er de yoga-ontspanningsoefeningen met op de achtergrond de geluiden van vogels en de wind door de bomen, is er onder de blauwe hemel een open atelier speksteen bewerken of schilderen, en wordt er heerlijk gegeten aan de grote picknicktafels. En het hele jaar door zijn er de wandelingen en fietstochtjes, waarbij er na terugkomst samen geluncht wordt.

  Een warme deken
  Bij het aanbod van alle activiteiten wordt er gekeken naar de vragen / wensen van de gasten. Het is fijn als een gast het verblijf in De Nardusbloem als een warme deken ervaart, geniet van een paar uur afleiding en ontspanning, herkenning en erkenning bij lotgenoten voelt.

  Iedereen is welkom in het inloophuis, en vrij om wel of niet mee te doen met een activiteit. Naast een activiteitenprogramma voor volwassenen kunnen er op verzoek ook voor kinderen en jongeren activiteiten worden georganiseerd.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply