Rate this post
 • Eén naald, veel positiefs
  Rate this post

  Alweer enkele jaren gebruikt Erwin Schell dry needling binnen zijn behandelingen, waarbij goede resultaten geboekt worden. Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier.

  Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’-behandeling. De methode is op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur.

  Wat is een spierverharding?
  Een spierverharding is een pijnlijke plek in een spier, die naast een lokale druk pijn, ook vaak (door jou herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden dat je de pijn op een andere plaats voelt dan waar de oorzaak van deze pijn vastgesteld is. Myofasciale pijn wordt veroorzaakt door myofasciale triggerpoints. Het opmerkelijke is dat deze triggerpoints zich vaak op een heel andere plaats bevinden dan waar de pijn gevoeld wordt. Wel is het zo dat iedere spier een vast omschreven uitstralingsgebied heeft, waar de myofasciale pijn zich manifesteert. Een speciaal geschoolde therapeut herkent de pijnklachten van de patiënt en kan via een goede spierdiagnose het betreffende triggerpoint opsporen. De druk op het opgespoorde triggerpoint geeft de voor de patiënt herkenbare uitstralende pijn. De triggerpoints worden daarna bestreden met specifieke behandelingstechnieken (triggerpointmassage, dry-needling, stretch).

  Spierverhardingen kunnen zich uiten in:
  – pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
  – bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
  – verminderde kracht in de spier
  – pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
  – reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen
  Een aantal van deze klachten zul je wellicht herkennen.

  Hoe kunnen de klachten ontstaan?
  – acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk
  – chronisch; door langdurig verkeerde houding of overbelasting
  – langdurige overbelasting van bijvoorbeeld van arm, nek en/of schouder (KANS)
  – overbelasting bij sporters
  – beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus of een hernia
  – langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gipsverband
  – psychologische factoren zoals stress en vermoeidheid
  – chronische infecties en allergieën
  – slaaptekort; strakke kleding of riem, dragen van een rugzak

  Waar richt de behandeling zich op?
  De behandeling is gericht op het deactiveren van de spier­verhardingen door middel van dry needling. Via het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen los­­gemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan ook uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom.
  Vorig jaar heeft Erwin Schell zich gespecialiseerd in de hoofd-halsregio. Hierbij worden klachten behandeld als verschillende vormen van hoofd- en kaakpijn en sommige vormen van tinnitus.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply