Rate this post
 • Een nieuw jaar op komst!
  Rate this post

  Het einde van het jaar 2021 nadert. Dat betekent tegelijkertijd dat 2022 alweer op de deur aan het kloppen is om binnengelaten te worden. Zo kijken we in therapie ook naar het heden en verleden. Waar ergens een deur dichtgaat, gaat er ook weer een open. Daar kun je op vertrouwen.

  Hoe komt het nu dat we dit zo lastig vinden? Dat heeft te maken met controle willen houden over een situatie. Van de dingen die je al kent, kun je je een voorstelling maken en dus ook een verwacht resultaat inschatten, al heb je nooit garanties. Van alles wat je niet kent is dat lastiger, omdat je de ervaring nog mist van die situatie. Je hebt dan eerder de hoop dat je verwachtingen uitkomen.

  Een nieuw avontuur
  Als ik het over dit onderwerp heb, denk ik aan avontuur. Aan nieuwe dingen. Je leert nieuwe mensen kennen, doet nieuwe vaardigheden op, ontdekt dingen bij en van jezelf en je creëert nieuwe mogelijkheden. Dat avontuurlijke is meestal geen probleem. Zeker als je al regelmatig positieve ervaringen hebt opgedaan in het verleden. En toch zullen er ook mensen zijn die opzien tegen nieuwe omstandigheden.

  Loslaten in verbondenheid
  Iets loslaten is meestal veel lastiger. Vaak gaat dat gepaard met een veranderende situatie in persoonlijke contacten. Mensen waar je nu veel mee verbonden bent krijgen dan een andere positie. Dat geldt evenzogoed in de persoonlijke als in de zakelijke sfeer. Als je op zoekt gaat naar een nieuwe baan, dan weet je dat je werkzaamheden, je werkplek, collega’s en contacten allemaal anders zullen zijn. Een situatie in de persoonlijke sfeer loslaten is vaker beladen, omdat je dan te maken kunt hebben met verstrikkingen en conflicten die gepaard gaan met de nodige emoties. Zo kan het gaan om een plotselinge dood van een dierbare, maar het kan ook gaan om langdurige ziekte, een blijvend letsel of een relatie die op de klippen loopt. Vaak duurt het jaren voordat jouw verdriet daarover een plek vindt en je niet meer zo ondersteboven raakt door speciale herinneringen of een gevoel van gemis.

  Een relatiebreuk
  Als je een relatie hebt die niet meer aan je wensen voldoet, vergt het moed om deze te beëindigen omdat er zoveel gevolgen aan vastzitten. Een relatie is ook nooit alleen maar slecht, anders was je wel eerder weggegaan. Je hebt samen kinderen, vrienden, familie, en overal verbanden waar je samen aan gelinkt bent. Zeker als je al jaren samen bent, is het moeilijk je voor te stellen hoe dat in je eentje zal zijn. Dan is er vaak eerst sprake van opluchting, maar tegelijkertijd ook van enorm veel verdriet en zorgen, naast alle dingen die natuurlijk geregeld moeten worden.

  Twee uitersten
  Misschien was jouw afgelopen jaar wel vol met elementen van deze twee uitersten. Het loslaten van het oude en het tegemoet treden van het nieuwe. Balans vinden is dan de uitdaging. In de fase van disbalans is het voor velen fijn om steun te zoeken bij een hypnotherapeut.

  Ik wens je een mooie afsluiting van 2021 en een kakelvers avontuurlijk 2022!

  Petra

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply