Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Een nieuwe hype?
  Rate this post

  Is Ayurveda weer een nieuwe hype? Nee, het is geen hype maar een eeuwenoude beproefde gezondheidsleer, oorspronkelijk uit India.

  De Ayurvedische geneeskunst en -kunde beschouwt de mens als eenheid in zijn gehele functioneren van lichaam, geest en ziel. Volgens de Ayurvedische zienswijze bestaat alles in het universum, dus ook planten, dieren, mensen ­enzovoort, uit de elementen ether en lucht (Vata), vuur (pitta) en aarde en water (kapha). Ieder individu bestaat uit een unieke samenstelling van deze elementen, en het meest dominerende element bepaalt onze persoonlijke constitutie. Deze kan met Ayurvedische onderzoeks­methodes bepaald worden door de Ayurvedisch therapeut.

  Oorzaken
  Hier ligt de sleutel tot genezing en voorkoming van ziektes, die zich niet richt op symptomen, maar op de oorzaken van de opgetreden onbalans. Daar waar de reguliere geneeskunde niet of onvoldoende antwoord heeft op klachten, kan de ayurvedisch therapeut helpen inzicht te krijgen in wat goed kan zijn om in balans te blijven of weer te komen.

  Vrouwenkwalen
  Zo kan ook op het gebied van vrouwenkwalen Ayurveda op een natuurlijke manier een grote rol spelen. Iedere vrouw wordt gedurende haar leven gemiddeld 500 maal ongesteld. In veel gevallen verloopt de menstruatie zonder problemen, maar er kunnen zich een aantal problemen voordoen, zoals premenstrueel syndroom, te veel / te weinig bloeding, overgangsklachten, botontkalking, buikkramp, pijn in de onderrug en emotionele schommelingen. Juist de oorzaken rondom de problemen worden onderzocht en niet de symptomen, zoals in de reguliere geneeskunde. De oorzaken kunnen liggen in een hormonale onbalans, verkeerde eetgewoonten, verkeerde voeding, een leefstijl die niet past bij de constitutie, maar ook verkeerde voedingscombinaties, stress, een gevoel van eenzaamheid enzovoort. Zowel Vata als Pitta en/of Kapha kunnen hierdoor uit balans raken, en het is aan de Ayurvedisch therapeut om deze onbalans op een natuurlijke manier te herstellen. Dit kan inhouden een verandering in de voedings­gewoonte en de leefstijl, en het zonodig behandelen van stress. Specifieke medicinale Ayurvedische kruiden en massages met warme kruidenoliën kunnen worden voorgeschreven om het proces te ondersteunen. Mentale en emotionele problemen kunnen behandeld worden met behulp van op de constitutie aangepaste yogahoudingen.

  Het belang van de toepassing van deze eeuwenoude ­geneeswijze zal duidelijk zijn!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply