Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Een onverwacht verlies
  Rate this post

  Ik ervaar in gesprekken dat jonge mensen niet willen denken aan de dood, en dat snap ik wel. Op het moment dat je een huis koopt of je eerste kindje krijgt, komt de gedachte even langs dat je eigenlijk een overlijdensverzekering zou moeten afsluiten. Maar met alle drukte die dit soort mijlpalen met zich meebrengen, stel je het uit en toch vallen er regelmatig mensen weg in je omgeving. 

  Als ik zo eens nadenk over mijn uitvaarten van het afgelopen jaar, zijn er toch een groot aantal die te jong of onverwacht zijn overleden. En je leven staat dan op zijn kop;  dat kan ik je wel vertellen.

  Het feit is dat er bij een overlijden veel moet gebeuren.  Een goede vriendin van mij, die zich niet had voorbereid en haar man toch plotseling verloor na een lang ziekbed, bedacht dat ze ’s morgens op weg naar haar werk langs twee uitvaartbedrijven kwam en is op goed geluk bij een daarvan binnengelopen. En dat werd een mooie dienst,  op een bijzondere locatie en helemaal gericht op de overledene. Maar ik hoor ook wel andere verhalen, van jonge en van oude mensen.

  ‘Ze kwamen binnen en mijn man moest naar beneden gedragen worden omdat hij ’s nachts in bed was overleden door een hartstilstand. Mijn dochter lag nog zó lief in bed, alsof ze sliep. Mijn moeder was al lang ziek en de hele slaapkamer was als een soort woonkamer voor haar ingericht. De uitvaartverzorgers namen deze mensen mee, de vervelende trap af, en ik zag het lichaam heen en weer schuiven op de brancard. Of die bocht in de trap was zo lastig te nemen met mijn moeder die zó zwaar was geworden door de medicijnen, dat ze twee keer terug naar boven liepen, maar uiteindelijk besloten haar eerst zonder brancard de trap af te dragen.’

  Wat moet er gebeuren?
  Er zijn natuurlijk volop zaken die de eerste paar dagen moeten gebeuren, zoals het opstellen van de tekst voor de rouwbrieven en een advertentie. Het in grote lijnen bepalen van de ceremonie, er moet een kist of opbaarplank worden besteld, het crematorium vastgelegd, bloemen uitgezocht en kaarten verstuurd.

  Bij alle zaken ondersteunt Seoh Uitvaart je en dragen wij er meteen zorg voor dat er niets wordt vergeten. Ook voor ondersteuning van je kinderen gedurende deze moeilijke periode kun je op ons rekenen. En natuurlijk helpen wij je, ondanks alles, om er een bijzondere dag van te maken, met alle aandacht voor de overledene én de nabestaanden, in de sfeer die je wilt hebben en zoals de overledene heeft geleefd.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply