Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Een persoonlijk en waardig afscheid

  Bij het overlijden van een dierbare komt er in korte tijd veel op je af. Terwijl je probeert bij te komen van de schok staat je ineens de klus te wachten om de uitvaart te organiseren. Daarvoor moet je in korte tijd een hoop keuzes maken. De rouwkaart, het vervoer, de locatie, de dienst. Wil je zelf iets gaan zeggen? Maar wat moet je dan vertellen? Je wil op een mooie manier afscheid nemen, alleen je weet niet waar je moet beginnen.

  Zelf zit je namelijk nog vol emotie. Terwijl de wereld door blijft draaien, staat jouw leven ineens stil. Vragen over de uitvaart stormen als een vloedgolf op je af, maar het zijn vragen waar je de antwoorden even niet op kunt bedenken.

  Een mooie locatie
  Een belangrijke keuze is bijvoorbeeld de locatie. Je kunt kiezen voor een traditionele uitvaart in een uitvaartcentrum, en het is mogelijk om een religieuze uitvaart te organiseren in een kerk. Je kunt ook van traditie afwijken. Misschien dat je de dienst liever in de buitenlucht houdt, mogelijk zelfs in je eigen tuin of in een park waar je dierbare graag kwam. Sfeervolle locaties als een theater of een eigen huiskamer zijn ook mogelijk. Je kunt alvast nadenken over de favoriete plekken van de overledene, of plekken die jij en je familie juist mooi vinden om te zijn.

  Zelf invulling geven
  Je hoeft de keuzes niet alleen te maken. Uitvaartverzorgster Evelien Ligthart kan je bijstaan in het organiseren van een uitvaart die helemaal aansluit op wat je dierbare zou willen. ‘Door de opties samen te bespreken, zul je ontdekken dat het juist een voordeel is dat er zo veel keuzes zijn om te maken. We maken de uitvaart dan samen tot een persoonlijke aangelegenheid. Ik ben bekend met het huidige aanbod van opties en kan zo met je meedenken over wat het beste zou passen bij de overledene’.

  Last valt van de schouders
  Je kunt de uitvaart zo van begin tot eind zelf vormgeven, van de rouwkaart en de aankleding tot de dienst zelf. Evelien merkt vaak dat het bespreken van de situatie en de opties ervoor zorgen dat de last al snel van de schouders valt. Het kan juist voldoening geven om samen te werken aan een mooie uitvaart: een persoonlijk en waardig afscheid van je dierbare.

  ‘Persoonlijke verhalen, herinneringen en het uitwisselen van ervaringen over de dierbare maken van een uitvaart een persoonlijke ervaring. Ik vind het belangrijk dat rouw op deze manier beleefbaar wordt. Als mensen praten over afscheid nemen en over hun wensen voor een uitvaart merk ik dat ze opgelucht raken. Je kunt vrijblijvend contact met mij opnemen voor een kopje koffie of thee om samen te kijken hoe we de uitvaart van je overleden dierbare vorm kunnen geven.’

  – Evelien Ligthart

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply