Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een plek waar je met je verhaal terecht kunt
    Rate this post

    Mensen die kanker hebben of hebben gehad, maar ook hun naasten merken vaak dat ze behoefte hebben aan een plek waar ze even zichzelf kunnen zijn, naast het ziekenhuis en hun eigen huis. Waar naar ze geluisterd wordt en waar ze contact kunnen leggen met gelijkgestemden.

    ‘Kanker heb je niet alleen; kanker draag je samen.’ Dat is de filosofie van het Nijmeegse Marikenhuis, een ontmoetingsplek voor iedereen die met kanker te maken heeft of heeft gehad. Hier kunnen dus niet alleen patiënten met hun verhaal terecht, maar ook hun naasten en nabestaanden. Zij komen er voor laagdrempelige psychosociale ondersteuning, contact met lotgenoten, informatie en voor activiteiten gericht op ontspanning, expressie en verwerking. Alle activiteiten binnen het Marikenhuis worden uitgevoerd door de meer dan 80 professioneel opgeleide vrijwilligers.

    Gastvrouwen en -heren
    Wie bij het Marikenhuis naar binnen loopt, wordt opgevangen door een gastvrouw of gastheer. ‘Dat zijn allemaal vrijwilligers die een intensieve training hebben gehad om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen. Ook zijn er inloopspreekuren met diverse thema’s, bijvoorbeeld ‘werk en kanker’ of het 1-op-1-wandelgesprek, er worden oudercontactavonden georganiseerd en bijeenkomsten voor diverse lotgenotengroepen: patiënten, naasten en nabestaanden. Nieuw is het spreekuur ‘Coaching bij kanker’: individuele gesprekken met gasten die op zoek zijn naar een nieuwe balans in hun leven’, zo vertelt voorlichter Willem van Gerwen, zelf ook vrijwilliger in het Marikenhuis.

    Informatiebijeenkomsten
    Naast alle andere activiteiten organiseert het Marikenhuis maandelijkse informatiebijeenkomsten over kankergerelateerde onderwerpen. Het Marikenhuis werkt daarbij nauw samen met alle regionale organisaties op het gebied van zorg en welzijn: huisartsen, ziekenhuizen (Radboudumc en CWZ), gemeentelijke instellingen en psychologen. Bestuursvoorzitter Yvon ten Brummelhuis: ‘Zo organiseert het Marikenhuis in het kader van ‘Oktober borstkankermaand’ elk jaar in oktober een bijeenkomst waarin oncoloog chirurg Luc Strobbe (CWZ) vertelt over de nieuwste ontwikkelingen bij de behandeling van borstkanker. Dat zijn altijd zeer interactieve bijeenkomsten met veel gelegenheid tot het stellen van vragen. Er is dus nog steeds veel behoefte aan informatie hierover.’

    Rol bij medisch onderwijs
    Het Marikenhuis speelt ook een rol bij het medisch onderwijs, bijvoorbeeld als groepen studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen op studiebezoek gaan in het Marikenhuis. Daar zien ze wat het Marikenhuis kan doen voor iedereen die te maken krijgt met kanker. Maar ze gaan ook zelf aan de slag, op zoek naar het antwoord op de vraag wat ze van deze ontwikkeling vinden en hoe zij, als aanstaande zorgprofessional, de rol van de medische wereld zien in de psychosociale ondersteuning van de mens geraakt door kanker.

    Regiofunctie
    Sinds de opening in juni 2015 bezochten meer dan 7000 gasten het Marikenhuis. Het Marikenhuis heeft daarbij een duidelijk regionale functie: 60 procent komt uit Nijmegen zelf, 40 procent uit de omliggende plaatsen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply