Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Een steuntje in de rug voor je kind
    Rate this post

    Als je zelf ervaring hebt met rouw, weet je hoe ontzettend zwaar het kan zijn. We zijn dan ook geneigd om kinderen zoveel mogelijk tegen dit soort heftige emoties te beschermen. Maar verdriet hoort bij het leven en het toelaten ervan verzacht de pijn.

    Kinderen zijn onschuldig, puur en doorgaans zorgeloos, en dat willen we zo lang mogelijk zo houden. Maar hoe graag je ook zou willen, soms gooit het leven roet in het eten. Wanneer een ernstige ziekte zoals kanker een dierbare treft, is het belangrijk dat je je kind hierin betrekt. Maar hoe doe je dat?

    Rouwverwerking
    Bij het woord ‘rouw’ denken we vaak aan het overlijden van een dierbare, bijvoorbeeld als gevolg van een ernstige ziekte. Maar ook een scheiding kan bij een kind een gevoel van rouw teweegbrengen, en een heftige situatie zoals kanker bij een gezinslid trekt een zware wissel op het hele gezin. Een kind kan zich somber gaan voelen of andere emoties tonen, afhankelijk van zijn aard, mogelijkheden en leeftijd. Dan kan begeleiding en advies van een kindercoach helpen. Een kindercoach is er voor het kind, maar geeft ook advies aan ouders en biedt hun bruikbare handvatten in de omgang met hun kind.

    Bij kindercoach en -therapeut Stefanie Viëtor-Boer van Kindercoach Haarlem kunnen onder andere kinderen terecht die in een rouwproces zitten. ‘Ik stem mijn aanpak af op de hulpvraag of het probleem, en de leeftijd van het kind. Tijdens de coachingsessies kan ik gebruik maken van verschillende methodes, zoals meditatie, spellen, verhalen of creatieve werkvormen. Welke methodes ik toepas bij een kind, is afhankelijk van het karakter en de behoeften van het kind. Spelenderwijs is het gemakkelijker om over lastige dingen of gevoelens te praten. Ik werk ook intensief samen met de ouders, want die zien hun kind de hele dag door, en bij hen ligt regelmatig de sleutel tot verandering. Ik heb gemerkt dat ouders daar gelukkig heel ontvankelijk voor zijn.’

    Oplossingsgericht
    Stefanie besluit: ‘Mijn aanpak is laagdrempelig, kortdurend en oplossingsgericht, en het doel is het hervinden van de autonomie, de levenslust en het zelfvertrouwen van het kind. Ik heb meestal geen wachtlijst, en mijn consulten worden mogelijk gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Een kennismakingsgesprek is kosteloos!’

    Over Stefanie
    Kindertherapeut en -coach Stefanie Viëtor-Boer werkte eerder als advocaat, als mentor in een jeugdgevangenis en als trainer op de moeder-en-kindafdeling van een vrouwengevangenis. Omdat zij zich graag op een niet-juridische manier kinderen en hun ouders wilde helpen, heeft ze een opleiding tot kindercoach gevolgd, en vervolgens de opleiding tot Integratief Kinder- en Jeugdtherapeut. Sinds 2012 heeft ze haar eigen praktijk en helpt ze kinderen met uiteenlopende hulpvragen, zoals kinderen die te maken hebben met een echtscheiding, met een laag zelfbeeld, met hooggevoeligheid of met assertiviteitsproblemen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply