Rate this post
 • Een stukje geschiedenis
  Rate this post

  In de wereld van haarwerken is er één naam die al drie generaties bekendheid geniet: Frans Koopal Haarwerken. Wij zijn een echt familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Ik neem je mee in het verhaal achter ons bedrijf.

  Wij hebben een rijke geschiedenis en zijn een gerenommeerde naam in de wereld van het theater. In de loop der tijd hebben we ons verder gespecialiseerd in het vervaardigen van hoogwaardige haarwerken. Hoewel er door de jaren heen veel is veranderd in ons vakgebied, staat één ding vast: ons vak is uniek. Daarom koesteren we veel historische attributen die dateren uit de tijd van vorige generaties. Denk bijvoorbeeld aan ‘koppen’ van kurk omtrokken met stof, waar vroeger de haarwerken op gestyled werden. Maar ook hekels, treklappen waar het haar tussen geklemd wordt om te kunnen knopen en kordelmachines (waarmee vlechten werden gemaakt). Daarnaast zijn wij nog in het bezit van trensstokken, houten koppen voor haarwerken, baarden of snorren, knoopnaalden, hamertjes en monturen.Veel attributen zijn al zeer lang in de familie en zijn duidelijk veel gebruikt.

  Tweede Wereldoorlog
  Dan zijn er nog met zorg bewaarde haarwerken uit de periode van na de Tweede Wereldoorlog waar menig museum blij mee zou zijn. Tot deze collectie behoren onder andere toneelpruiken die op monturen van zeemleer werden geknoopt. Omdat er na de oorlog niet veel voor handen was, moest er geïmproviseerd worden in het atelier van Frans Koopal. Door gebrek aan materialen moesten er creatieve oplossingen worden bedacht. Onder leiding van de ervaren haarwerker dhr. Bernard werkten dames die monturen naaiden en vernaaiden.

  De hele wereld
  Het atelier floreerde en Frans Koopal zag kansen in het buitenland. Hij legde contacten over de hele wereld. Hierdoor kwamen er hoogwaardige haarwerken uit productielanden naar Nederland waardoor de handel veranderde en het assortiment van Frans Koopal Haarwerken groeide. Er werd minder in eigen atelier geproduceerd en in de samenwerking met andere fabrikanten kwamen er steeds betere en mooiere haarwerken tot stand die hun plek bij Frans Koopal vonden.

  Kennis en expertise
  Toch is de kennis van het vervaardigen van een haarwerk van montuur tot eindproduct nog steeds actueel. Het is geen kunst om een ‘pruik’ te verkopen, zoals er door sommige kappers wordt gedacht. Maar het aanmeten en passend maken van een haarwerk vereist diepgaande kennis en expertise. Dat hebben wij in huis, en zullen wij altijd proberen over te dragen zodat ons ambacht behouden blijft.

  Liefs, Layla

  Layla Koopal – Eigenaar Frans Koopal Haarwerken

  Cursus

  Om te voorkomen dat de kennis verloren gaat, leiden wij mensen op tot haarwerker. De komende periode zullen we cursussen gaan organiseren om haarwerkers op te leiden. Wil jij in het vak van haarwerker stappen? Meld je dan aan! De cursussen zullen medio 2023 worden gegeven door Layla Koopal en enkele gastdocenten, allen gerenommeerde haarwerkers met veel vakkennis. Wij zijn trots op het feit dat wij met ons team al jaren staan voor kwaliteit, vakkennis en degelijkheid. En dat komt mede doordat we het verleden koesteren maar altijd ons oog hebben gericht op de toekomst.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply