Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Een technologisch steuntje in de rug

  Nu je moeder ouder wordt, merk je dat ze niet meer alles zelf kan. Je helpt bij het inplannen van belangrijke afspraken en herinnert haar eraan als het bijna zo ver is. Vervolgens sta je keurig op tijd met de auto op de stoep omdat ze zelf niet meer kan rijden. Tijdens de afspraak ga je mee naar binnen en als jullie terugkomen, ga jij in de keuken en de badkamer aan de slag met een emmer en een doek. Op deze manier help je haar al tijden.

  Bij thuiskomst ga je met je eigen huishouden aan de slag. Tijd voor jezelf heb je eigenlijk al tijden niet gehad, maar het hoort er nu eenmaal bij. Als jij jezelf hierin herkent, dan ben je waarschijnlijk onderdeel van de sandwichgeneratie. Je kinderen wonen nog thuis en je eigen ouders worden steeds hulpbehoevender. Natuurlijk wil jij je ouders zo goed mogelijk helpen, maar soms zou je willen dat jij een beetje hulp had.

  Technische hulpmiddelen
  Tegenwoordig zijn er een hoop technische hulpmiddelen die je ouders kunnen helpen om langer en veiliger thuis te blijven wonen en jou als mantelzorger gedeeltelijk kunnen ontzorgen. In het LivingLab kun je hiervoor samen inspiratie opdoen. Het lab is een ingericht appartement waar verschillende technologische mogelijkheden in werking te zien zijn. Studenten geven informatie over welke toepassingen in jullie situatie geschikt zijn. De studenten worden begeleid door docenten van ROC Midden Nederland.

  Robot geeft geheugensteuntjes
  Projectleider Esther Marskamp van ROC Midden Nederland: ‘Bij binnenkomst in het LivingLab gaan met een knop of met spraakbesturing de lampen aan en gordijnen open. In het LivingLab staat bijvoorbeeld de robot Tessa van TinyBots. Die kan helpen bij bijvoorbeeld het buiten zetten van de kliko of het bezoeken van de huisarts. Vooral voor mensen met geheugenverlies kan dit een uitkomst zijn. Ook is er een deurslot dat middels een app op de telefoon of tablet open- en dichtgemaakt kan worden, zodat mensen met een beperking hun huis kunnen binnenkomen zonder anderen om hulp te moeten vragen.’

  Leren in de praktijk
  ‘Ook voor studenten is het lab een mooie manier om kennis te maken met de dagelijkse praktijk en de nieuwste technische mogelijkheden op het gebied van (ouderen)zorg. Ze kunnen leren hoe je de nieuwste technologische ontwikkelingen zoals bewegingssensoren, sociale robots en alarmeringen kunt toepassen en het gebruiksgemak kunt overdragen aan de zorgvrager. Op die manier maken we het met zijn allen mogelijk dat senioren langer volwaardig en zelfstandig thuis kunnen wonen.’

  Meer weten?
  Wil je meer weten? ROC Midden Nederland organiseert regelmatig inspiratiesessies en rondleidingen. Wil je zorgen voor een ander? Bekijk dan het onderwijsaanbod voor volwassenen op gezondheidszorg.rocmn.nl. Living Lab Amersfoort is een samenwerking van organisaties in Hart van Vathorst, IT-leverancier Quovadis en ROC Midden Nederland.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply