Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Een tweede huis naast thuis’
  Rate this post

  Als ouder van een kind met een beperking heb je er soms behoefte aan om even op adem te komen. Daarnaast is het belangrijk om tijd en aandacht te creëren voor de rest van je gezin. Het kan ook zijn dat je een plek zoekt om je kind naartoe te brengen als je zelf aan het werk bent. Door de intensieve en vaak gespecialiseerde zorg die bij de opvoeding van jouw kind hoort, kun je meestal niet terecht op een reguliere opvang of een gastouder. Wat nu?

  Basisbehoeften zijn het belangrijkst
  Op het medisch kinderdagverblijf werken (kinder)verpleegkundigen en pedagogisch medewerkers samen om jouw kind zo goed en liefdevol mogelijk op te vangen. Door het specialisme en de ervaring van de medewerkers wordt altijd rekening gehouden met de behoeften van je kind. Els Zuidam is eigenaresse van medisch kinderdagverblijf Crescendo en vertelt: ‘Wij zijn van mening dat je kind zich het beste kan ontwikkelen als allereerst aan de basisbehoeften wordt voldaan. Hierbij houden we altijd rekening met de gewoonten die je kind kent vanuit de thuissituatie. We hebben twee groepen waarbij de kinderen worden ingedeeld op ontwikkelingsniveau. In beide groepen is plaats voor acht kinderen per dag. Wij vinden het belangrijk dat ieder kind zich op zijn of haar eigen niveau en tempo kan ontwikkelen. Dit doen wij door het bieden van comfort, persoonlijke aandacht en begeleiding in een stimulerende omgeving.’

  Structuur en herkenning
  Soms heb je even behoefte aan rust en meer tijd om aandacht te geven aan je partner of je andere kinderen. Door de intensieve zorg voor hun broertje of zusje schiet dit er immers weleens bij in. Dat is logisch, maar om je bijvoorbeeld voor een nachtje te laten ontzorgen, kun je bij Crescendo gebruik maken van het logeerhuis. Els vertelt: ‘Het logeerhuis is een logeerplek, maar ook een naschoolse opvang en een plek waar je kind terecht kan tijdens de vakantie als de structuur van schooldagen wegvalt. Daarnaast gebruiken ouders de plek bijvoorbeeld ook voor een paar uurtjes in het weekend om bijvoorbeeld iets leuks te gaan doen met andere kinderen in het gezin. Het huis is afgestemd op kinderen en gezellig ingericht en biedt permanent plaats aan zeven of acht kinderen. Omdat kinderen met een beperking vaak behoefte hebben aan structuur, hebben we een vaste herkenbare indeling van de dag, waarmee we vooral een tweede huis naast thuis willen zijn voor je kind.’

  Geen gepuzzel met de planning
  Wanneer je kind extra zorg nodig heeft, zoals fysiotherapie, logopedie of visiotherapie, kan het een behoorlijk gepuzzel zijn om deze sessies voor je kind in te plannen. Om je hierin te ontlasten, is het mogelijk om deze therapie tijdens het verblijf op het medisch kinderdagverblijf te laten plaatsvinden. Els: ‘In ons pand zijn regelmatig een kinderfysiotherapeut, logopedist en een visiotherapeut. Vanuit Crescendo kan met de ouders meegedacht worden over een vervolgplek voor hun kind.

  Korte lijntjes met allerlei instanties
  ‘Persoonlijke aandacht staat bij ons op nummer één. Voordat een kind (op de wachtlijst) geplaatst wordt, nodigen we ouders eerst uit voor een kennismakingsgesprek. We vinden het belangrijk dat wij de ouders zien, maar ook dat de ouders kunnen zien waar ze hun kind naartoe brengen. Ook kijken we of het kind in de groep past. We zijn kleinschalig en de lijntjes met bijvoorbeeld ziekenhuizen en revalidatiecentra zijn kort. Zo kunnen we, naast de nodige verpleegkundige zorg, ook pedagogische hulp bieden bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Hiervoor werken we samen met andere disciplines, zoals fysio- en/of ergotherapeut op onze eigen locatie, maar ook hebben we een samenwerking met het revalidatiecentrum of ziekenhuis. We maken gezamenlijke plannen en formuleren dezelfde oefenleerdoelen, die we communiceren via het persoonlijke overdrachtsmapje van het kind.

  Bij Crescendo Medisch Kinderdagverblijf en Specialistisch logeerhuis kunnen kinderen terecht met:

  – medische problematiek, waarvoor verpleegkundig handelen noodzakelijk is
  – een verstandelijke beperking
  – een ontwikkelingsachterstand, met daarbij eventuele gedragsproblemen

  Mogen zijn wie je bent
  Het logeerhuis biedt zorg aan kinderen in de vorm van BSO, maar ook vakantie- en week(end)opvang. Dit kan overdag, maar ook in de avond en nacht. Dit doet het logeerhuis in de vorm van lekker buiten spelen, knutselen, een spelletje doen of ontspannen een boekje lezen, maar ook snoezelen of lekker op schoot zitten. De medewerkers willen bereiken dat je kind zich veilig en comfortabel, maar ook gezien voelt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply