Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Een uitvaart bespreken:  hoe doe je dat?
    4/4 - (1 stemmen)

    Van alle mensen die jaarlijks te horen krijgen dat ze borstkanker hebben, kan het grootste deel gelukkig zodanig geholpen worden dat ze de ziekte overleven, maar helaas heeft niet iedereen dit geluk. Wanneer je te horen hebt gekregen dat het einde voor jou nabij is, kan het rust geven, zowel voor jezelf als voor je naasten, om je wensen rondom de uitvaart tijdig kenbaar te maken.

    Uitvaartconsulente Marjo Bruil van Monuta Doetinchem: ‘Als je het slechte nieuws te horen hebt gekregen, stort je wereld in. Ongeloof, verdriet en woede zijn emoties die dan om voorrang strijden. Na verloop van tijd volgt berusting en ga je nadenken over wat er moet gebeuren. Natuurlijk wil je je partner en overige familieleden zoveel mogelijk ontlasten. Hoe moeilijk het ook kan zijn om over de dood te praten: het kan een opluchting zijn als je weet dat alles goed geregeld is. Dan is het aan te raden om contact op te nemen met ons.’

    Wensen aangeven
    Als je een afspraak hebt gemaakt, word je thuis bezocht door Marjo Bruil van Monuta, die met jou praat over je situatie. Zij is invoelend, en kan ook in deze fase steun bieden. Zij kan bogen op jarenlange ervaring als uitvaartverzorger. Dat hoeft niet alleen maar een zwaar gesprek te zijn: er kan gehuild én gelachen worden. Je krijgt suggesties rond onderwerpen waarover je alvast kunt nadenken: wil je een begrafenis of crematie? Als het een begrafenis wordt: wil je begraven worden op een begraafplaats of op een natuurbegraafplaats, waarbij je zelf van te voren een plekje kunt uitzoeken? Er is heel veel mogelijk, en je kunt ook nadenken over rouwkaarten en bloemen, en ook over de vraag of de gasten nog uitgenodigd worden voor een hapje en drankje na de uitvaart.

    Je kunt vervolgens je wensen laten vastleggen in een ‘laatstewensenformulier’, een document dat je altijd kunt wijzigen. Het laten vastleggen van wensen kan ervoor zorgen dat er een last van je schouders valt. Eventueel kan er een suggestie voor een uitvaartverzorger gedaan worden, die daarna jouw vaste aanspreekpunt wordt binnen Monuta.

    Uitvaartcentrum
    Het beeld dat veel mensen hebben van een uitvaartcentrum is een somber en kil gebouw. Dat beeld is onterecht. Zo is het uitvaartcentrum van Monuta Doetinchem warm ingericht met mooie elementen zoals kunst van Achterhoekse houtbewerkers en schilders. Bij mooi weer kan een gezelschap heerlijk buiten zitten op het terras. Ook levert Monuta de mooiste spijzen en dranken, geleverd door lokale horecaondernemers. De gasten hoeven dan niet opnieuw in de auto naar een andere locatie, maar kunnen zo lang als ze wensen napraten. Marjo: ‘Uit ervaring is gebleken dat het bespreken van de eigen wensen bijdraagt aan een mooie en warme uitvaart. Het geeft ruimte om echt bezig te zijn met een goed afscheid op de manier zoals dit gewenst was. Dit draagt zeker bij aan een goed gevoel over de uitvaart, en dat is waar Monuta voor staat.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply