Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Een verhaal bij je sieraad
  Rate this post

  Ben je op zoek naar een nieuw paar mooie oorbellen, een broche of collier?  Ga eens voor iets écht bijzonders en word onderdeel van een verhaal uit de natuur!

  Marijke Hillebrand werkt als juwelier, goud-edelsmid en kunstenaar. Zij heeft haar eigen winkel dit jaar al 25 jaar, waar je haar werken kan bekijken. Een aantal ontwerpen kun je ook vinden op haar website. Marijke verklaart: ”Gemh’ betekent ‘juweel’ en staat tegelijkertijd ook voor ‘goud-edelsmid’, ‘MH’ staat voor mijn initialen. In mijn werken verwerk ik een verhaal van de sieraden. Mijn ideeën en ontwerpen komen vaak vanuit de natuur. Ik raak gefascineerd door de verschillende natuurvormen, zoals stromende beekjes, smeltend sneeuw op grasweiden, kronkelende takken en libellen en vlinders. In mijn sieraden word jij als drager van het sieraad ook onderdeel van het verhaal. Je herkent mijn werken aan mijn meesterteken:  de ‘MH’ en een cadeaupakje geplaatst in een ovaal.’

  Verhaal bij de GemhTrails sieraden

  Marijke vertelt het verhaal achter één van haar collecties ‘GemhTrails’. ‘We waren op vakantie in de Ardennen, waar we één van ‘De Trails’ routes wandelden. Het was koud en alles was glad van de sneeuw. Tijdens het wandelen zag ik een beek door het bos razen. Dit plaatje moest gewoon geschoten worden! Hangend aan een tak over de afzetting, boven een glibberige afgrond, heb ik de foto gemaakt. Eenmaal terug in Nederland viel de foto mij eigenlijk best tegen. De beek had in het echt zó’n diepte, maar in de mist was het juist een vlakke foto geworden. Al die moeite voor niets… En zo kwam ik op het idee om de beek als ring te maken, met hanger aan een collier of broche. Ook heb ik bijpassende oorknoppen gemaakt. Deze zijn uitgevoerd in edelmetalen, goud en zilver. Hierna volgden er meer juwelen naar aanleiding van de verhalen van de natuur. Mijn boodschap is: ‘De natuur is bijzonder. Kijk om je heen en volg het spoor.”

  Van ontwerp tot sieraad

  Marijke legt uit hoe zij ter werk gaat bij het maken van een sieraad. ‘De ene keer maak ik het ontwerp van eigen tekening en andere keer kwam bijvoorbeeld de vraag van een meneer of ik een sieraad wilde maken voor zijn vrouw, geïnspireerd op de Waddenzee. Dit was om de liefde voor het Oerol-festival te kunnen dragen. Om het effect van eb en vloed te vertalen, heb ik een nieuwe techniek ontwikkeld: ‘Nagare’. Dit betekent ‘overvloeien’. Door het versmelten van verschillende edelmetalen, afwijkende vormen en diktes en het bewerken met hamers, ponsen en walsen in diverse richtingen, ontstaat er nieuwe plaatmateriaal, maar met een onvoorspelbare grillige structuur. De Nagare metaalplaat wordt regelmatig gekozen. Het is het basismateriaal voor het vormen van unieke sieraden. Afhankelijk van het ontwerp besluit ik om met zilver en goud zilverklei en/of Nagaremateriaal te gaan werken. Deze worden in de juiste vorm gezaagd en gebogen om aan elkaar te worden gesoldeerd. Daarna kan het afwerken beginnen: vijlen, schuren en polijsten. Tot slot volgt het plaatsen van de edelstenen, hout, bot of schelp en het aanbrengen van emaille.’

  Naast dat Marijke Hillebrand de natuur fotografeert en deze vertaalt, in opdracht werkt en gewoon repareert, kan iedereen dus ook een speciaal sieraad of kunstobject laten maken. Dit kan ontworpen worden op basis van de energie die iemand bij zich heeft.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply