Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Eén verhaaltje nog…
    Rate this post

    Welk kind houdt er niet van voorlezen? Ze kunnen even genieten van een verhaal en de onverdeelde aandacht krijgen van papa en mama. Voorlezen biedt ook jou een rustig momentje met je kind om samen het verhaal te lezen. Maar wist je dat voorlezen ook ontzettend nuttig is voor de taalontwikkeling van kinderen?

    Voorlezen vergroot bijvoorbeeld de woordenschat met sprongen. Het voorlezen van prentenboeken zorgt er daarbij voor dat kinderen nieuwe woordjes kunnen leren aan de hand van beelden. En ken je het gevoel wanneer je zelf een boek leest waar je zó in opgaat dat je de wereld om je heen even vergeet? Voor kinderen heeft een verhaal hetzelfde effect. Alleen voor hen is alles nieuw. Zo stimuleer je het inlevingsvermogen van kinderen en leren ze over mensen en situaties die ze zelf nog niet zijn tegengekomen.

    Interactief voorlezen
    Toch stoppen ouders weleens met voorlezen zodra hun kind zelf gaat lezen. Dat is eigenlijk zonde. Kinderen lezen het liefste boeken die ze zelf qua niveau aankunnen. Door juist boeken voor te blijven lezen die net boven hun niveau zitten, blijf je de taalontwikkeling ondersteunen. Dit kun je het beste doen met interactief voorlezen.

    Bij interactief voorlezen lees je het boek samen in plaats van dat jij leest en je kind luistert. Je hebt het daarbij steeds over het voorgelezen gedeelte. Waar ging het over? Wat vond je kind leuk aan het stuk? En vooral: heeft je kind alles begrepen? Je oefent hiermee van alles, zoals woordenschat, onthouden en taalbegrip. Maar misschien wel het belangrijkste: het is leuk! Je zou bijna door willen gaan met het lezen van het volgende deel. Maar nu is het bedtijd, morgen is er weer een dag…

    Veel meer dan stem- en spraakproblemen
    Er wordt nog steeds vaak, ten onrechte, gedacht dat logopedisten alleen hulp bieden bij stem- en spraakproblemen, maar logopedische zorg gaat veel verder. Zo kun je bij Logopediepraktijk Marisplein ook terecht voor:
    – taalproblemen (taalontwikkeling)
    – eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen
    – afwijkende mondgewoonten
    – ademproblemen (bijvoorbeeld hyperventilatie)
    – problemen met de auditieve vaardigheden als voorwaarde voor het leren lezen en spellen
    – sensorische informatieverwerkingsproblematiek, gekoppeld aan één van bovenstaande problemen

    Voorleestip
    Kies een boek dat je kind leuk vindt. Dan blijft het beter hangen en zal je kind steeds weer willen lezen.

    Wist je dat …
    Kinderen onder de 18 jaar kunnen gratis lid kunnen worden van bibliotheken? Daar is keuze voor boeken genoeg!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply