Rate this post
 • Een warm drankje of toch liever wat fris?
  Rate this post

  Waar geef jij de voorkeur aan? Een warm drankje, of toch liever iets fris? Drink jij de hele dag door het liefst hetzelfde, of heb je zo je gewoontes, verspreid over de dag? Verschillen je voorkeuren wellicht ook nog een beetje door het jaar heen, of pak je zelfs op ieder moment, op iedere dag dat waar je het meest zin in hebt?

  We zijn echte gewoontedieren
  We vinden het niet altijd even leuk om onder ogen te zien, maar wij mensen zijn echte gewoontedieren. Ja, ook jij. Ook als het om wat we gedurende een dag drinken gaat. Er zijn maar weinig mensen die bij alle drinkmomenten op een dag (en dat zijn er heel wat, om aan de aanbevolen twee liter per dag te komen) spontaan beslissen waar zij trek in hebben. Meestal pak je op basis van je vaste gewoontes een drankje.

  Begin je bijvoorbeeld iedere ochtend je dag met koffie, dan zal je daar niet snel van afwijken. Je loopt misschien al met je ogen dicht richting de koffiebonen en zet de machine aan. Opeens een kopje thee of een glaasje sap, dat zou een behoorlijke verstoring van je ochtendritueel zijn, en daar hebben de meeste mensen meer last van dan zij toe willen geven.

  Voor veel mensen geldt dat wat zij drinken sterk samenhangt met het moment van de dag. De dag beginnen met ‘een bakkie troost’, om op kantoor misschien wel op thee of water over te stappen. Bij de lunch komt ook meestal hetzelfde tevoorschijn als iedere dag, misschien wel een yoghurtdrank, en ook gedurende de rest van de dag wordt er vrijwel iedere dag op dezelfde momenten min of meer hetzelfde gedronken. Niks mis mee; al deze gewoontes geven ons het houvast waar we gehecht aan zijn.

  Pas jij je aan als de seizoenen veranderen?
  Het grappige is dat veel mensen hun drinkgewoontes wel aanpassen aan de seizoenen. Zo vinden veel mensen juist op koudere momenten een warm drankje lekker en aangenaam, omdat deze je voor je gevoel een beetje op kunnen warmen. Iets waar we in de zomer juist geen behoefte aan hebben, en dus pakken we dan net wat vaker een koud drankje. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, en lang niet iedereen doet het bewust, maar logisch is het wel. Maakt het echt uit? Nee, dat niet. Een warm drankje brengt echt je lichaamstemperatuur niet significant omhoog, en van een koud glas water koel je ook niet echt af. Voor je gevoel kan het echter wel schelen. Drink vooral waar je behoefte aan hebt, warm of koud, en zorg dat je aan ongeveer twee liter per dag komt, dan zit je altijd goed.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply