Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • ‘Eenzaamheid is dan een gemeen fenomeen’
    Rate this post

    De mens is een sociaal wezen. We hebben allemaal een zekere behoefte aan verbinding met andere mensen. Dit verschilt per persoon, maar als aan deze behoefte niet wordt voldaan, dan ontstaat eenzaamheid.

    Je kunt eenzaamheid samenvatten als een tekort aan patronen van verbinding met andere mensen. ‘Patronen’ ja, want een op zichzelf staand contact is vaak ook niet voldoende om het gevoel van eenzaamheid te doorbreken. Dat maakt ook dat veel eenmalige contactactiviteiten die aangeboden worden, voor veel mensen geen oplossing zijn.

    Hoe ontstaat eenzaamheid?
    Eenzaamheid ontstaat altijd na een gebeurtenis in het leven. Dit kan een gebeurtenis zijn op latere leeftijd, maar ook op zeer jonge leeftijd en alles wat daartussenin in een mensenleven kan gebeuren. Het kan gaan om een grote gebeurtenis, maar ook om iets kleins.
    We denken vaak aan eenzaamheid na een negatief gelabelde gebeurtenis, zoals het overlijden van een dierbare, een scheiding of ziek worden. Maar ook positief gelabelde gebeurtenissen kunnen zorgen voor een gevoel van eenzaamheid. Denk maar eens aan het krijgen van een kind, op jezelf gaan wonen, verhuizen, de overgang van studie naar werk, veranderen van baan.
    Gebeurtenissen en veranderingen zorgen ervoor dat patronen verstoord worden. Jouw identiteit verandert en daarmee verander jij bewust of onbewust ook. Dit heeft ook invloed op de relatie die je hebt met mensen om je heen.

    Wie heeft er last van?
    Als je je realiseert dat iedereen veranderingen meemaakt in het leven, dan zou dat ook betekenen dat iedereen het gevoel van eenzaamheid kent. Daar kunnen we vanuit gaan. Niet iedereen weet echter een woord te geven aan dit gevoel. En dat is ook niet erg.
    Vaak gaat eenzaamheid weer over als je je balans terugvindt en het contact met anderen wordt hersteld. Helaas lukt dit niet bij iedereen. 40% van de Nederlandse volwassenenbevolking zegt zich te vaak eenzaam te voelen. 10% zegt zichzelf altijd eenzaam te voelen.
    Het wordt vaak een probleem als het gevoel van eenzaamheid langer dan 9 maanden aanhoudt. Je kunt er dan echt last van krijgen.
    Eenzaamheid is een gemeen fenomeen. Je hebt behoefte aan contact, dus je zou zeggen: maak contact en voilà: weg eenzaamheid. Helaas werkt het niet zo. Dit komt doordat je, als je je langere tijd eenzaam voelt, geen plezier meer beleeft aan het contact.

    Niet langer eenzaam
    Voel jij je al langere tijd eenzaam? In mijn praktijk Hersenkracht help ik je bij het doorbreken van dat eenzame gevoel, middels individuele coaching (live of digitale begeleiding) en de cursus Creatief Leven. Ik ben er 100% van overtuigd dat je iets aan je gevoelens van eenzaamheid kunt doen!

    Mariska van der Zee

    Wist je dat …
    … eenzaamheid hetzelfde gebied in je brein activeert als wanneer je fysieke pijn hebt? De amygdala (het alarmsysteem van ons lichaam) wordt actief en blijft actief, en dat zorgt voor continue stress. En inmiddels weten we allemaal dat stress ontzettend ongezond is!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply