Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De eerste 9 maanden zijn bepalend!
  Rate this post

  Het Vrouw Kind Centrum van het AMC zet zich in om goede zorg te leveren aan vrouwen en kinderen. Maar de ambities van Tessa Roseboom, hoog­leraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid, van het Vrouw Kind Centrum van het AMC rijken verder dan goede zorgen voor vrouwen en kinderen die worden ­opgenomen of behandeld in het AMC. Zij wil met haar onderzoek bijdragen aan een goede start voor elk kind wereldwijd. Volgens haar is dit dé manier om de gezondheid van toekomstige generaties te verbeteren.

  Onderzoek bij kinderen die geboren werden in de ­hongerwinter (1944-1945) heeft laten zien hoe enorm belangrijk een gezonde start is. Kinderen van moeders die zwanger waren tijdens de Hongerwinter bleken de rest van hun leven veel vatbaarder voor ziektes. De oorzaak: ernstige tekorten aan bouwstoffen voor de groeiende organen tijdens de zwangerschap. In de baarmoeder wordt letterlijk de basis gelegd voor de latere gezondheid.

  Hongerwinter
  Roseboom bouwt voort op de kennis die ze heeft opgedaan in het hongerwinter onderzoek door in het WOMB-project te onderzoeken of het verbeteren van de leefstijl, ­voordat vrouwen zwanger worden, de gezondheid van zowel moeder als kind verbetert. Vrouwen met een kinderwens hebben een goed argument om hun leefstijl te veranderen: ze doen het niet voor de lijn, ze doen het niet alleen voor zichzelf, maar ze doen het voor een goede start van hun kind! Elke ouder wil het beste voor zijn kind. Daarom zijn de programma’s voor het veranderen van leefstijl gericht op vrouwen die zwanger willen worden ook zo veelbelovend.

  Voedingsvoorkeur
  Interessant daarbij is ook dat voedingsvoorkeur van een kind al wordt vastgelegd voor de geboorte. Dus als we vrouwen kunnen helpen, al voordat ze zwanger worden, met het aanleren van een gezonde leefstijl, dan helpen we daarmee twee generaties en hoeven we in de toekomst geen ongezonde leefstijl meer af te leren.

  Jouw kind een goede start
  Niet alleen voor de gezondheid, maar ook vanuit ­economisch perspectief blijkt dat investeren in een goede start de slimste investering is die we kunnen maken. Door ieder kind een goede start te geven stimuleer je ­gezondheid, groei en ontwikkeling, voorkom je ziektes en geef je kinderen later betere kansen op de arbeidsmarkt. En dat is niet gek. Het lijf waarmee elk van ons gezond oud wil ­worden, wordt aangelegd in de eerste 9 maanden die je doorbrengt in jouw moeders buik. Als die omgeving optimaal is, is de grootste winst behaald. Daar kan niets tegenop!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply